lördag 21 augusti 2010

Pulled pork


Har sett recept på "Pulled pork" både från bloggen Kryddburken samt Hallon & Blåbär där de verkligen hyllar köttet. Hemligheten är att låta det stå i ugnen i ca 5-7 timmar på låg värme. Sen drar man loss köttet med fingrarna så det blir trådigt. Jag blev nyfiken och testade på detta idag. Och jag kan bara hålla med om att köttet blir helt underbart. Saftigt, mört och gott. Att det sköter sig självt i ugnen är bara en fördel. Visst tar det tid men du behöver inte passa det så man kan göra en massa annat under tiden. Mitt kött stod inne nästan 6 timmar. Jag hade en lite mindre bit än som stod i receptet. Jag bytte ut harissapasta mot sambal oelek och Tony´s krydda mot grillkrydda. Sedan tog jag pitabröd med goda grönsaker och stark vitlökssås. Så gott! Men man kan såklart servera det som man själv tycker. Låt fantasin flöda :)

Pulled pork

1,5 kilo karré, bog el. skinkstek av gris

½ dl olivolja
½ dl ketchup
1 msk rödvinsvinäger
2 msk råsocker
1 msk harissapasta
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 msk nymalen svartpeppar
1 msk Tony´s krydda
Salt

Sätt ugnen på 125 grader (OBS! Använder ni lergryta så tänk på att sätta in den i kall ugn och sen sätta på gradantalet). Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Gnid in köttet noga runtom och lägg i en ugnsfast form med lock som tål ugn. Gärna emalj eller lergryta men gjutjärn funkar också! Stek i ugnen ca 5-6 timmar. Vänd köttet nån gång och se till att det inte blir för torrt, då pyttsar du lite vatten bara. Här behövs ingen termometer eller nån koll på innertemperatur, det är bara att räkna timmar och luta sig tillbaka!

När du tagit ut grytan kan du låta den svalna något innan du börjar dela köttet. Enklast är absolut med händerna. Köttet ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar. Det räcker att "pilla" lite på det. Blanda runt tillsammans med spadet i grytan, blir det för mycket vätska är det bara att hälla bort lite. Smaka av med vad som nu kan tänkas behövas. Mer chili, tony's, peppar, spiskummin, en skvätt ketchup etc. Servera sen precis hur som helst!

1 kommentar:

Blondies med körsbär och choklad

Nu är det högsäsong för körsbär. Jag älskar körsbär i alla dess former! Så jag blev så glad när mina föräldrar gav mig en stor burk med fär...