lördag 25 maj 2019

Ugnsrostad blomkål med parmesan och gremolata

Nu ni, nu ska ni få ett riktigt dundergott recept på ugnsbakad blomkål. Är det nåt jag har fastnat för så är det just rostad blomkål. Det är så gott och man kan variera det så mycket. Perfekt tillbehör istället för potatis och ris om man vill det.
Sen sköter det sig självt i ugnen. Sen är ju gremolata något fantastiskt och så fräscht så dessa två ihop i denna rätt blir det bara ännu godare och så parmesan på det. Alltså, låter det inte fantastiskt?
Se till att gör detta snart. Receptet finner ni under bilden. Jag hade stekt torsk till och det var jättegott och man blev lagom mätt.

                

Ugnsrostad blomkål med parmesan och gremolata
4 port

Rostad blomkål:
1 blomkål
olivolja
ca 2 dl finriven parmesan
salt
nymalen svartpeppar

Gremolata:
2 citroner, rivet skal och lite saft
1 vitlöksklyfta, riven eller mycket finhackad
1 knippa persilja, finhackad
salt
nymalen svartpeppar
1. Rostad blomkål: Värm ugnen till 200 grader. Ansa blomkålen och skär den i cirka två centimeter grova skivor eller i klyftor. Det är oundvikligt att de går sönder lite i kanten, men alla bitar ska med i ugnen. Lägg blomkålen i en långpanna och ringla över generöst med olivolja. Låt den rinna ner genom blomkålen. Salta och peppra. Rosta blomkålen i cirka 30 minuter, vänd den försiktigt ett par gånger under tiden.
2. Gremolata: Blanda samman samtliga ingredienser och smaka av med några droppar citronsaft.
3. När blomkålen nästan är klar strör du över parmesanosten och rostar i cirka 10 minuter till. Ta ut blomkålen ur ugnen och strö över gremolata


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lussesnittar

 Första advent idag! Tiden rusar iväg som vanligt. Men det är så härligt med den här tiden och julbelysningen är uppe och här har det ko...