torsdag 26 juli 2018

Kladdkakepaj

Choklaaaaaad! Mmm, det är ju bara så gott. Men inte så optimalt i alla former i denna värme.
Men en kladdkakepaj fungerar alltid! Så gott och med en len chokladglasyr på själva kladdkakan för att gotta till det lite extra :)
Så en klick grädde till. Mums!
Kul med en lite annorlunda variant på kladdkaka. Den är mäktig så kakan räcker till många.
Receptet är från My Kitchen Stories.

                   


Kladdkakepaj
6-8 port

Ingredienser (pajskal):
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vatten
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
3. Tryck ut degen i en pajform (ca 20 cm i diameter) ända upp till kanterna. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills den inte är glansig längre.
6. Ta bort aluminiumfoliet och fyll därefter pajskalet med din kladdkakesmet.
 
Ingredienser (kladdkaka):
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
2. Smält smöret i en kastrull och häll över i en bunke.
3. Tillsätt resten av ingredienserna till bunken och blanda ihop till en jämn smet bara precis tills allt har gått ihop.
4. Häll upp smeten i pajskalet och grädda alltsammans i mitten av ugnen i 20 minuter.
5. Låt kladdkakan svalna i kylskåpet i minst 4h, helst över natten, innan du toppar den med chokladglasyr.
 
Ingredienser (len chokladglasyr):
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
ytterligare vispad grädde och grovhackad choklad till garnering.
 
Gör såhär:
1. Grovhacka den mörka chokladen och lägg tillsammans med vispgrädden i en värmetålig skål.
2- Värm i microvågsugn i 30-sekundersintervaller, blanda mellan tills du får en jämn och fin smet.
3. Låt chokladglasyren svalna innan du har den på din kladdkakepaj.
4. Toppa med vispad grädde och ännu mer grovhackad choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ragù på nötfärs och aubergine

Ja, då var det vinter nu. Hänger inte alls med som vanligt. Det har varit så grått och milt ute och så helt plötsligt så är det minusgrader...