fredag 9 juni 2017

Chokladtårta med saltkolasås

Igår fyllde jag år men jag hade ett litet firande för familjen i tisdags på nationaldagen så det blev lite dubbelt firande :)
Tårtan detta år blev en chokladtårta med saltkolasås av Roy Fares. En riktig maffig en!
Det är tårtan som tar längst tid att göra när jag ska ha kalas. Det är den viktigaste delen för mig.
Min variant av tårtan blev lägre än originalet för jag gjorde inte lika tjocka tårtbottnar.
Sedan gjorde jag extra kolasås som jag hällde på som dekoration för saltkolasås är aldrig fel :)
Den är mäktig för det är chokladbottnar, saltkolasås, marshmallowfyllning samt en chokladmarängsmörkräm men mycket god.
Receptet hittar ni nedan.

                                   

Chokladtårta med saltkolasås
10-12 bitar

Tårtbottnar:
330 g vetemjöl (5½ dl)
400 g strösocker (4½ dl)
120 g kakao (3 dl)
10 g bikarbonat (2 tsk)
10 g bakpulver (2 tsk)
10 g vaniljsocker (1 msk)
10 g salt (1½ tsk)
165 g ägg (3, rumsvarma)
350 g rumsvarm mjölk (3½ dl)
180 g neutral olja (t ex rapsolja) (2dl)
300 g nybryggt varmt kaffe (3 dl)

Saltkolasås:
50 g glykos (1/3 dl)
100 g strösocker (1 dl)
100 g vispgrädde (1 dl)
30 g smör
flingsalt efter smak

Marshmallowfyllning:
250 g rumsvarmt osaltat smör
120 g florsocker (2 dl)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
ca 210 g marshmallowfluff (1 burk)

Chokladsmörkräm:
300 g mjölkchoklad
150 g äggvitor (4)
220 g strösocker (2½ dl)
8 g vaniljsocker (1 msk)
1 nypa salt
300 g rumsvarmt osaltat smör

Tårtbottnar: Sätt ugnen på 150 grader, varmluftsfunktion. Smöra och mjöla tre bak- eller springformar, 22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lätt i en annan bunke.
Blanda ner de torra ingredienserna och rör ihop till en tjock, jämn smet. Rör slutligen ner kaffet i omgångar. Fördela den tunna smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i cirka 50 minuter. Känn efter med en sticka att bottnarna är genomgräddade. Låt bottnarna svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna. Skär eventuellt till översidan på bottnarna så att de blir raka.

Saltkolasås: Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret i omgångar och rör tills blandningen har fått en fin och gyllenbrun färg. Ta av kastrullen från värmen och blanda försiktigt ner grädden lite i taget. Lägg i smöret och rör tills det har smält. Smaksätt med salt.

Marshmallowfyllning: Vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt marshmallowfluff och vispa ihop till en slät fyllning.

Chokladsmörkräm: Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt den bli ljummen. Lägg äggvitor, socker, vaniljsocker och salt i en skål över ett vattenbad.
Låt sockret smälta och vispa med en handvisp mellan varven. Ta bort skålen från värmen, vispa med elvisp tills marängen är styv och har svalnat. Vispa ner lite i taget av smöret och därefter chokladen.

Montering: Bred ut ett jämt lager med marshmallowfyllning på ena bottnen och ringla över kolasås. Upprepa med nästa botten.
Lägg på botten nr 3 och stryk tårtan slät med smörkräm (spara lite) och ställ in den i kylen i 30 min.
Stryk tårtan med resterande smörkräm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...