måndag 29 maj 2017

Rabarberpaj med marängtäcke

Åh, nu är det rabarbersäsong! Mums! Det är ju så fantastiskt gott men synd att det är en sån kort period. Nu ska man hinna med pajer, krämer, chutneys, maträtter och desserter som innehåller rabarber.
Min pappa gör mycket pajer i de olika säsongerna och en av mina favoritpajer är denna med marängtäcke som han brukar göra ibland. Så nu fick jag rabarber av dem och jag skulle ha gäster i helgen så då ville jag bjuda på denna goding.
Perfekt med den fräscha syrliga smaken som möter den mjuka krämiga marängen med krispig topp.
                                

Rabarberpaj med marängtäcke
6-8 port

ca 3 st 30 cm långa stora stjälkar rabarber eller så att det blir ett lager hackad rabarber i botten på pajformen.
1 dl socker
ev. 1 tsk vaniljsocker
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
1 äggula
ca 1 msk vatten

Maräng:
2 äggvitor
2 dl socker
3 droppar ättika

1. Gör först pajdegen genom att hacka smöret och blanda ihop med vetemjöl i en bunke. Tillsätt äggula och några droppar vatten så att det går att få ihop en deg med fingertopparna.
2. Forma degen till en boll och lägg in i kylen i ca en halvtimma.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
5. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
6. Klä en pajform med degen. Kavla ut den eller tryck ut den i formen.
7. Täck pajskalet med lite vetemjöl och lägg i rabarbern samt strö över sockret.
8. Grädda rabarberpajen i 20 minuter.
9. Under tiden vispar du maräng av äggvitorna. Vispa marängen till ett fast skum och tillsätt sedan socker och ättika försiktigt medans du vispar. Vispa sedan lite till tills du har en fluffig maräng.
10. Ta ut pajen och låt den svalna några minuter.
11. Bred marängen över rabarberpajen och grädda i 10-15 minuter så att marängen får färg.
12. Låt rabarberpajen svalna något och servera den sedan.
13. Rabarberpajen kan serveras som den är eller med vispgrädde, vaniljsås eller glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Filodegspaj med getost, tomat och karamelliserad lök

Igår gjorde jag en god vegetarisk paj. Pajskalet består av filodeg och blir frasigt och gott ihop med getosten och löken. Karamelliserad lök...