Räksoppa med lime
6 port
1 kg räkor med skal, färska eller frysta, tinade
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
rapsolja att steka i
5 dl vatten
400 ml kokosmjölk, extra krämig
1 tsk ingefära, finriven färsk
kajennpeppar
1 tsk limeskal, finrivet
1 msk limesaft, färskpressad
1. Skala räkorna och spara skalen. Förvara de skalade räkorna i kylen.
2. Skala och hacka löken fint och pressa vitlöken. Fräs löken i rapsolja i en gryta. Löken ska bli mjuk och glansig men inte ta färg. Rör ner räkskalen och låt dem fräsa med någon minut.
3. Tillsätt vattnet och låt alltsammans småkoka i 15 minuter. Sila bort skalen och löken.
4. Häll tillbaka buljongen i grytan. Vispa ner kokosmjölk, ingefära och lite kajennpeppar. Låt soppan bli ordentligt varm. Avsluta med att smaka av med limeskal, pressad lime och salt.
5. Häll upp soppan i 6 skålar eller koppar. Fördela räkorna i skålarna. Garnera med fin-rivet limeskal.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar