tisdag 10 januari 2017

Räksoppa med lime

Jag går tillbaka till nyårsafton :) Min syster stod för förrätt och efterrätt denna afton. Till förrätt gjorde hon en mycket god räksoppa med kokosmjölk. Den var väldigt lätt och smakrik med mycket räkor i. En perfekt förrätt eller som huvudrätt om man vill det, till fest eller vardags.
                                

Räksoppa med lime
6 port

1 kg räkor med skal, färska eller frysta, tinade
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
rapsolja att steka i
5 dl vatten
400 ml kokosmjölk, extra krämig
1 tsk ingefära, finriven färsk
kajennpeppar
1 tsk limeskal, finrivet
1 msk limesaft, färskpressad

1. Skala räkorna och spara skalen. Förvara de skalade räkorna i kylen.
2. Skala och hacka löken fint och pressa vitlöken. Fräs löken i rapsolja i en gryta. Löken ska bli mjuk och glansig men inte ta färg. Rör ner räkskalen och låt dem fräsa med någon minut.
3. Tillsätt vattnet och låt alltsammans småkoka i 15 minuter. Sila bort skalen och löken.
4. Häll tillbaka buljongen i grytan. Vispa ner kokosmjölk, ingefära och lite kajennpeppar. Låt soppan bli ordentligt varm. Avsluta med att smaka av med limeskal, pressad lime och salt.
5. Häll upp soppan i 6 skålar eller koppar. Fördela räkorna i skålarna. Garnera med fin-rivet limeskal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Filodegspaj med getost, tomat och karamelliserad lök

Igår gjorde jag en god vegetarisk paj. Pajskalet består av filodeg och blir frasigt och gott ihop med getosten och löken. Karamelliserad lök...