måndag 9 mars 2015

Kladdkaka med dulche de leche

Jag älskar kladdkaka! Det är nog bland det godaste i dessertväg. Och den ska vara rejält kladdig i mitten :) Och att svenskarna gillar kladdkaka har nog ingen missat. Finns hur många recept som helst på denna godsak. Den ena efter den andra försöker de bräcka varandra och innehålla allt möjligt. Men jag tycker nästan den godaste är den vanliga hederliga kladdkakan utan en massa extra.
Så nu har jag testat ytterligare en. Hittad på Jennys matblogg där det finns en massa goda recept och massa kladdkakerecept. Denna kladdkaka är med dulche de leche (karamelliserad mjölk) och med en topping av rice crispies och mjölkchoklad. Den är mycket god men väldigt mäktig så inga stora bitar behövs. Men den hamnar inte bland min topp tre på kladdkakelistan :) Alltid kul att testa nya recept och denna kommer faktiskt göras i veckan då jag ska bjuda på fika på jobbet så därför provbakade jag den först för att se om den var OK (eller för att jag själv var sugen på kladdkaka ;)

                               

Kladdkaka med dulche de leche

3 ägg
3½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
4-5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 g smält smör
1 burk med karamelliserad mjölk (eller kondenserad sötad mjölk som kokat i tre timmar)

Topping
Rice crispies
120 g mjölkchoklad

Den karamelliserade mjölken hittar ni i vissa butiker vid bakprodukterna, annars går det bra att koka egen. Om du använder dig av kondenserad mjölk så ta bort pappret runt och koka den oöppnade konservburken i en stor gryta med mycket vatten, vattnet ska hela tiden täcka burken. Efter att den kokat i tre timmar kyler du ner burken. Detta moment kan förberedas redan dagen innan, förvara den kokta burken i kylskåp sen.
Nu kan du börja med kladdkakan:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då det kan bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form med avtagbar kant.
Börja med att breda ut hälften av kladdkakesmeten i den och klicka sedan ut kolakrämen (karamelliserad mjölk) i smeten och toppa sist med resten av kladdkakesmeten.
Ställ in i ugnen ca 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten, den stannar till sig i kylskåpet. Smält mjölkchoklad över vattenbad och rör ner ett par deciliter rice crispies och bred över den crispiga chokladtoppingen över kladdkakan och ställ svalt fram till servering.
Servera gärna med lättvispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Glutenfritt bananbröd

Häromdagen såg jag detta recept på glutenfritt bananbröd. Det såg gott ut och jag kände att det var nåt för mig eftersom jag vill minska ne...