Så jag har gjort min första pavlova och till det gjorde jag en fräsch rabarbercurd till och det bröt av perfekt mot den söta marängen. Sedan vispad grädde och färska hallon. Perfekt sommardessert som är enkel att göra. Rabarbercurden är även god till nybakta scones bland annat.
Håll utkik de närmaste dagarna för då kommer jag lägga ut ett perfekt och mumsigt mellanmål med rabarber :)
Receptet på pavlova och rabarbercurd finns längre ner.
Pavlova
4 st små
3 st äggvitor
3 dl socker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa upp äggvitorna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.
Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena. Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10-15 minuter till. Låt svalna på galler.
Rabarbercurd
250 g rabarber
½ dl vatten
1,25 dl socker
3 äggulor
30 smör
½ msk citronskal (rivet)
½ msk maizena
1 msk citronjuice
1. Skölj och skär bort ändarna av rabarbern. Skär i tunna skivor.
2. Blanda rabarberbitarna tillsammans med socker och låt stå i ca 5 min i en liten kastrull.
3. Häll sedan på vattnet och koka på låg värme, det ska småputtra i ca 10-15 minuter. När rabarbern blivit mjuk är den färdig.
4. Mixa med en stavmixer så rabarbern blir helt slät. Låt stå och svalna.
5. Vispa äggulorna lätt och häll sedan i rabarbercurden tillsammans med citronskal och smöret i små bitar. Lägg maizena i en liten skål och späd ut med citronjuicen och rör om så det inte blir klumpar.
6. Rör i curden hela tiden och tillsätt maizena med citronjuicen.
7. Värm sedan upp blandningen på svag värme och rör hela tiden i botten av kastrullen så det inte fastnar. När curden börjar tjockna och lämna tydliga spår så är den färdig.
8. Häll upp i väl rengjord burk eller skål och låt svalna. Ställ sedan i kylen. Klarar några dagar i kylskåp.
4 st små
3 st äggvitor
3 dl socker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa upp äggvitorna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.
Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena. Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10-15 minuter till. Låt svalna på galler.
Rabarbercurd
250 g rabarber
½ dl vatten
1,25 dl socker
3 äggulor
30 smör
½ msk citronskal (rivet)
½ msk maizena
1 msk citronjuice
1. Skölj och skär bort ändarna av rabarbern. Skär i tunna skivor.
2. Blanda rabarberbitarna tillsammans med socker och låt stå i ca 5 min i en liten kastrull.
3. Häll sedan på vattnet och koka på låg värme, det ska småputtra i ca 10-15 minuter. När rabarbern blivit mjuk är den färdig.
4. Mixa med en stavmixer så rabarbern blir helt slät. Låt stå och svalna.
5. Vispa äggulorna lätt och häll sedan i rabarbercurden tillsammans med citronskal och smöret i små bitar. Lägg maizena i en liten skål och späd ut med citronjuicen och rör om så det inte blir klumpar.
6. Rör i curden hela tiden och tillsätt maizena med citronjuicen.
7. Värm sedan upp blandningen på svag värme och rör hela tiden i botten av kastrullen så det inte fastnar. När curden börjar tjockna och lämna tydliga spår så är den färdig.
8. Häll upp i väl rengjord burk eller skål och låt svalna. Ställ sedan i kylen. Klarar några dagar i kylskåp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar