tisdag 6 maj 2014

Char Siu

Char Siu är nytt för mig. Men det är någon slags asiatisk barbeque gjort på fläsk. Jag har en favoriträtt på en av restaurangerna i stan som har asiatisk mat och jag tar samma varje gång. Jag vill så gärna kunna göra den själv men vet inte/kan inte lista ut smakerna då jag är inte så välbevandrad i asiatisk matlagning. Men så tipsa en kollega om detta recept och sa att det kanske kan vara en grund att gå på. Och det tror jag absolut att man kan utveckla det vidare så jag ska testa mig fram :)
Men tillbaka till denna rätt. Receptet kommer från Niotillfem.
Alltså det var såååå gott! Köttet bara smälte i munnen och smakerna dansa runt i munnen. Ytan blir klibbig och söt. Ni måste bara göra detta! Nästa gång ska jag ta bort kryddan Five spice och testa mer åt chilihållet. Jag åt det till frästa grönsaker som pak choi och det räckte bra för mig men ris eller nudlar blir bra till om man vill ha det.
Så inhandla nu fläskkarré och gör detta :)

                                       

Char Siu

500 g fläskkarré
2 msk ljus soja
1 msk mörk soja
1½ msk ostronsås
2 msk hoisinsås
1 msk socker
½ msk salt
2 tsk five spice powder
1 tsk vitlökspulver
Lite honung
2 paket nudlar
En bunt Pak Choi
1 vitlöksklyfta
½ chili
Ett par kvistar salladslök

Börja med såsen. Häll i soja, ostronsås, hoisinsås, socker, salt, five spice powder och vitlökspulver i en kastrull och koka upp. Låt sedan stå och svalna en stund.
Dela sedan fläskkarrén i två långsmala delar i en plastpåse tillsammans med såsen. Sedan in i kylen i ungefär 2 timmar.
När timmarna har gått så sätt på ugnen på 200 grader. Ta ut köttet och glasera in köttet med honung och lite socker genom att pensla det. Sedan in i ugnen i 45 minuter. Ytan ska bli mörk och klibbig. När det är klart så kan du koka upp nudlar. Stek pak choi i en stekpanna snabbt tillsammans med vitlök och chili.
Skiva sedan upp köttet i halvtjocka skivor. ÄT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Citrontorsk med baconsmul och blomkålsmos

En fräsch och härlig rätt med goda smaker som citron, färska grönsaker och sältan i baconet. Till det blomkålsmos. Mmm, en perfekt kombinat...