Jag ser fram emot hösten. Att få tända ljus och mysa och laga mer tyngre maträtter. Nu börjar salladerna sina mer och mer.
För ett tag sedan gjorde jag nudelsoppa med frikadeller. Gjorde kycklingfrikadeller med vitlök och thaibasilika (som inte går att ersätta med vanlig basilika). Det var en fräsch och god rätt. Kändes lätt och värmde gott. Jag letar fortfarande efter den ultimata buljongen och jag fortsätter att leta :)

Vietnamesisk nudelsoppa med frikadeller
6 personer
Buljong2 liter vatten
5 msk koncentrerad kycklingfond
50 g ingefära
1 st citrongräs
1 st kanelstång
1 st stjärnanis
Frikadeller
300 g kycklingfärs
1 riven vitlöksklyfta
2-3 msk färsk thaibasilika
ca 2 tsk fisksås
Tillbehör250 g äggnudlar
200 g pak choi, eller spenat
6 st salladslökar
Lime
Chilifrukt
Koriander
1. Häll vatten och kycklingfond i en kastrull. Lägg i skivad färsk ingefära, strimlat citrongräs, kanelstång och stjärnanis. Koka upp och låt sjuda under locka ca 10 min.
2. Blanda färsen med vitlök, thaibasilika och fisksås. Forma små bollar med händerna. Blöt händerna med vatten så fastnar inte färsen när du gör bollarna.
3. Lägg färsbollarna i den sjudande buljongen och låt dem sjuda i ca 10 min. Ta upp dem med hålslev och lägg dem i en skål. (kolla att färsen är genomkokt när du tar upp dem)
4. Koka nudlarna i vatten enligt anvisningarna på paketet. Gör i ordning tillbehören i olika skålar. Skölj och ansa pak choi, strimla salladslökar, finstrimla chilin, skär lime i klyftor och hacka koriander.
6. Vid servering: Ta en portionsskål och fyll med kokta nudlar, frikadeller och pak choi. Häll på het buljong.
7. Var och en vid bordet kan smaksätta sin soppa med salladslök, chili, pressad lime och koriander.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar