lördag 3 september 2011

Chili med mörk choklad och chipotle

Jag håller på att gå igenom alla mina mattidningar. Phu, det är en del! Och då rensade jag även bort en stor del när jag flyttade. Håller på att markera rätter jag vill göra och det blir ju en del. Man får inte vara hungrig när man sitter och tittar på alla dessa rätter :)
En av alla rätter jag har hittat är en chili på mörk choklad, vin och chipotle. Har velat göra den här länge nu men inte riktigt hittat chipotle nånstans. Sen fick jag tipset att gå till Latinamerikanen i hötorgshallen och där fanns det. Nu i efterhand kan jag säga att jag skulle inte vilja göra chilin utan chipotle. Vilken härlig rökig smak det blev och inte alls så stark som jag hade trott. Riktigt gott! Perfekt mat nu när vi går in i höstens tecken.

Chili med mörk choklad och chipotle
6 port

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 kg nötfärs
½ röd chilifrukt
2 chipotle (torkad chilifrukt)
4 msk tomatpuré
2 tsk råsocker
5 dl rött vin
1 burk passerade tomater (500 g)
1 dl koncentrerad kalvfond
2 röda snackpaprikor eller 2 vanliga
1 burk stora vita bönor (410 g)
40 g mörk choklad
rapsolja till stekning
2 baguetter, gärna surdegs-

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn köttfärs, lök och vitlök i 1 msk rapsolja i en stor kastrull.
2. Strimla röd chilifrukt och chipotle, skrapa bort "fröna" om du inte vill att grytan ska bli stark.
3. Tillsätt tomatpuré, röd chili och chipotle till grytan. Låt koka 2-3 minuter.
4. Tillsätt råsocker, rödvin, passerade tomater och kalvfond. Låt grytan sjuda på medelvärme ca 20 minuter, rör om då och då.
5. Skär paprikan i bitar och lägg i grytan tillsammans med bönorna. Låt grytan sjuda ytterligare ca 10 minuter.
6. Smaka av grytan med riven mörk choklad och 2 tsk salt.
7. Servera chilin med avokadoröra och bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Timjankyckling med puré på jordärtskocka

Jag fick hem ekolådan i förra veckan med färska grönsaker och frukt som är ekologiskt odlade. Så härligt! I den låg det bland annat jordärts...