söndag 12 juni 2011

Pajfest

Idag hade jag lite födelsedagsfirande hemma hos mig. Jag gjorde tre olika sorters matpajer. Två av dem är helt nya för mig och de var riktigt goda. Absolut något jag kommer göra igen. Det är så smidigt med pajer när man ska bjuda på mat. Man kan förbereda dem och göra dem klara och sedan värma på dem strax innan gästerna kommer. Till det hade jag en enkel sallad. Den första var en Broccolipaj med purjolök och bacon, receptet hittar ni här.
Den andra var en italiensk paj med oliver och soltorkade tomater och den tredje en Tomat, basilika och brie-paj.
Recepten på dessa två finner ni nedan.
(foto taget av kusin Emelie)


Italiensk paj med oliver och soltorkade tomater

125 g smör

3 dl vetemjöl

2-3 msk vatten

5 st tomater

1 st gul lök, finhackad

2 st vitlöksklyftor, finhackade

50 g soltorkade tomater i olja, strimlade

75 g svarta oliver utan kärna

75 g gröna oliver

0,5 dl vispgrädde

1 tsk salt

4 st ägg

0,5 dl parmesanost, riven

1 dl ost, riven


1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Arbeta ihop smör och mjöl. Tillsätt vatten och arbeta hastigt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen tunt i form med löstagbar botten. Förgrädda botten i ugnen i ca 10 min.

3. Blanda tomater, vitlök, lök, soltorkade tomater, oliver, vispgrädde, ägg, salt och peppar. Häll fyllningen i pajbottnen. Strö över osten och grädda i ca 40 minuter.


Servera med grönsallad.


Paj med tomat, basilika och brie

125 g smör
3 dl vetemjöl
2-3 msk vatten
2 finstrimlade purjolökar
1 msk smör
1 msk olivolja
1-2 krossade vitlöksklyftor
3 stora, mogna tomater, skalade, urkärnade och skurna i bitar
1 rågad dl färska och löst packade basilikablad
3 ägg
3½ dl vispgrädde
salt och nymalen peppar efter smak
100-125 g kantskuren brieost i ½-cm stora kuber
3/4 dl riven lagrad ost, t ex grevé eller emmenthaler
1 mogen, fast tomat i skivor
2 msk riven parmesanost

1. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen, klä formen och låt formen stå i kylskåp en halvtimme.
2. Klä formen med smörgåspapper och fyll den helt med torkade ärter. Grädda i nedre delen av ugnen 10 minuter. Ta bort ärter och papper och grädda ytterligare 5 minuter, tills skalet är ljusbrunt och frasigt. Sänk värmen till 175 grader.
3. Fräs purjolöken på medelvärme någon minut i smör och olja och sätt till vitlök och tomater. Höj värmen och låt puttra ytterligare ett par minuter så att vätskan kokar in. Lägg i basilikabladen och ta kastrullen från värmen. Häll av eventuell vätska och låt grönsakerna svalna.
4. Vispa upp äggen. Sätt till grädde, salt och peppar. Bred ut först den lagrade osten och sedan de frästa grönsakerna i formen. Sprid ut och blanda i brieosten jämnt och häll över äggstanningen. Lägg tomatskivorna vacker över och strö till sist över parmesanosten.
5. Grädda ca 45 minuter eller tills äggstanningen känns fast när du pressar lätt med en gaffel. Låt pajen svalna på galler 10-15 minuter innan du skär upp den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kalkonwallenbergare med potatispuré smaksatt med rostad vitlök, citronsmör och pärllök

Mmm, en riktigt god rätt. Godare än jag trodde faktiskt. Jag ligger efter lite i mina inlägg så denna är den sista rätten från min senaste L...