lördag 24 juli 2010

Sesamkyckling

Nu är jag hemma igen efter ha tillbringat dagar vid mina föräldrars sommarstuga. Där grillar man nästan varje dag och det är lika gott varje gång. Men nu när jag är hemma så är det annat än grillning som gäller. Igår blev det en ny rätt och den kommer från Saltå Kvarns kokbok. En enkel och god rätt som jag kommer att göra igen. Egentligen behöver man inte såsen enligt mig för jag tycker marinaden som kycklingen ligger i är god i sig och funkar bra som sås men såsen var dock väldigt god så det är upp till var och en. Till detta serverade jag kamutvete.

Sesamkyckling
4 port

4 kycklingfiléer
saft och rivet skal från 1 ekologisk citron
2 msk olja
2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
4 msk sesamfrön
1 burk kokosmjölk
1 msk finhackad färsk ingefära
1 tsk råsocker

Blanda 2 msk av citronsaften med hälften av sojan och oljan. Pressa i 2 vitlöksklyftor. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form och droppa blandningen över. Täck över och låt stå svalt ca 1 timme. Värm ugnen till 200 grader. Hetta upp en torr stekpanna, rosta sesamfröna och strö dem över kycklingen. Sätt in formen i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
Häll kokosmjölken i en gryta, koka ihop den så att bara 1/3 återstår. Pressa i resten av vitlöken och blanda i soja, citronsaft, citronskal, råsocker och ingefära. Låt sjuda ett par minuter. Servera kycklingen tillsammans med kokosmjölksås och ev bulgur, kamutvete eller annat tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Filodegspaj med getost, tomat och karamelliserad lök

Igår gjorde jag en god vegetarisk paj. Pajskalet består av filodeg och blir frasigt och gott ihop med getosten och löken. Karamelliserad lök...