Stekt fisk med serranochips, färsk sparris och dill- och citronolja
1 citron
1 kruka dill
250 g grön sparris
ca 550 g koljafilé
900 g potatis
80 g serranoskinka
2 tomater
2 dl turkisk yoghurt
Flytande honung
Matfett
Olja
Salt
Peppar
1. Koka potatisen. Dekorera sedan med 1/4 kruka dill.
2. Dill- och citronolja: Finriv skalet och pressa saften ur 1 citron. Hacka ca 3/4 kruka dill och blanda med citronsaft och skal. Tillsätt 4 msk olja och 1 krm salt. Balansera det syrliga med 1 tsk flytande honung.
3. Koka upp en kastrull med vatten, tillsätt sedan salt. Skär bort ett par centimeter av den nedre träiga delen av 250 g sparris. Är sparrisen grov, kan den behöva skalas med grönsaksskalare. Lägg annars ner den direkt i sjudande vatten cirka 3-4 minuter. Lägg upp på ett fat tillsammans med 2 tomater i skivor.
4. Stek 80 g serranoskinka på medelvärme i en stekpanna utan matfett tills skivorna drar ihop sig. Lägg dem sedan på hushållspapper.
5. Skär ca 550 g koljafilé i portionsbitar. Hetta upp lite matfett i en stekpanna och stek fisken på medelvärme, några minuter per sida. Krydda med salt och peppar.
6. Servera den nystekta fisken toppad med serranochips till potatis, kokt sparris och skivad tomat. Ringla över dill- och citronolja och servera med 2 dl turkisk yoghurt.
Oj vad somrigt! Synd att jag kollade din blogg först nu på kvällen... Annars sku den där maten ha kunnat bli dagens middag för mig eftersom det sku ha passat till vädret perfekt (kom till Finland imorse och nu är det +26grader!!).
SvaraRadera-Jenni-
Tack för att vi blev bjudna på god mat. Det smakade jättebra. Bra att det var enkelt att laga.
SvaraRaderaKram mamma
Jenni - Vad synd men sommaren har inte ens börjat så du får nog flera tillfällen att göra den här rätten :) Åh, vad varmt och skönt ni har det. Men idag har vi det också skönt ute men dock inte lika varmt som er.
SvaraRaderaMamma - Tack själva. Trevligt att ni kom.