Potatis - och köttfärsgratäng och sallad med äpple och rödlök
1 gul lök
500 g nötfärs
900 g potatis
150 g riven ost
3 vitlöksklyftor
matfett
5 dl mjölk
1½ msk paprikapulver
1 ½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1½ msk torkad basilika
1 dl vatten
4 msk vetemjöl
gurka
plocksallad
rödlök
tomater
äpple
vinäger
1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en gratängform, cirka 20*30 cm.
2. Skala och skiva 900 g potatis i 2 mm tunna skivor (tjockare skivor ger längre tillagningstid i ugnen). Lägg hälften av skivorna i botten på gratängformen och lämna hälften på skärbrädan. Hacka 1 gul lök.
3. Ostsås: Smält 2 msk matfett i en kastrull, rör ner 4 msk vetemjöl till en smet och vispa ner 5 dl mjölk, lite i taget för att undvika klumpar. Tillsätt ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Koka upp och låt sedan koka på svag medelvärme under omrörning till såsen tjocknat. Forsätt parallellt med steg 4 men glöm inte att fortsätt vispa i såsen. När såsen tjocknat, rör ner 150 g riven ost och dra kastrullen från plattan.
4. Bryn löken och 500 g nötfärs i en stekpanna. Pressa ner 3 vitlöksklyftor och krydda med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 1½ msk paprikapulver och 1½ msk torkad basilika. Tillsätt 1 dl vatten.
5. Häll köttfärsen ovanpå potatisen i gratängformen och fördela resten av potatisen ovanpå. Häll över ostsåsen så att den fördelar sig jämt. Ställ in i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter och efter ungefär halva tiden när ytan fått en fin gyllenbrun färg lägg över aluminiumfolie.
6. Gör en sallad av ½ kruka plocksallad, 3 tomater, 1 äpple, ½ gurka och ca 1/4 rödlök tunt skivad. Servera gärna med en god vinäger.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar