tisdag 21 juli 2009

Foccacia

Idag kom jag upp halv åtta och började göra foccacia. Foccacia är ett italienskt bröd som är supergott och man kan variera det på många olika sätt. Idag gick jag efter Leilas recept i boken "A piece of cake". Jag gjorde ett bröd med potatis- och getost och den andra med tomater och basilika. Så dessa ska jag nu ta med mig till sommarstugan och njuta av med familjen. Så nu är jag borta i några dagar. Ciao!
Receptet på dessa två foccacia finns under bilderna.


Grundrecept, 2 bröd

25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl special

Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

1. Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
3. Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
4. Sätt ugnen på 225 grader (varmluftsugn) annars 250 grader.
5. Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är cirka 1½ cm tjocka.
6. Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter.
7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och eventuellt annan smaksättning.
8. Grädd bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Potatis- och getostfoccacia (2 bröd)

1 sats foccaciadeg
2 stora färskpotatisar
1 klyfta vitlök
2 kvistar färsk rosmarin
200 g getost

1. Sätt ugnen på 225 grader (varmluftsugn) annars 250 grader.
2. Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet.
3. Tvätta potatisen och skiva den och vitlöken riktigt lövtunt.
4. Strö potatis, vitlök, lite flingsalt och hackad rosmarin över degen och smula över getosten.
5. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och tryck ner potatisen, osten och vitlöken i degen. Ringla över rikligt med olivolja och strö över ytterligare lite flingsalt.
6. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Foccacia med körsbärstomater och basilika (2 bröd)

1 sats foccaciadeg
1 kvist körsbärstomater
1 kruka färsk basilika

1. Sätt ugnen på 225 grader (varmluftsugn) annars 250 grader.
2. Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet.
3. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål.
4. Strö över tomater och basilika och tryck ner dem i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
5. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

1 kommentar:

  1. ooooo jag som inte skulle äta den här tiden.
    Aja det är bara gå till kylskåpet och titta vad jag har =)// Sirvan

    SvaraRadera

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...