Citronrisotto, 4 pers
4 dl Arborioris
1 schalottenlök
1-2 msk olja
ca 7 dl höns- eller grönsaksbuljong
ca 3 dl vitt vin
1 dl parmesanost, riven
rivet skal och saft från 1 citron
salt och svartpeppar
Koka upp buljongen och låt den sjuda.
Hacka löken fint och fräs den försiktigt i olja tills den blir mjuk och glasig.
Tillsätt vinet och låt koka upp. Sänk värmen, lägg i riset och låt koka tills vätskan sugits upp.
Häll nu på buljong så att riset täcks. Rör om och låt koka. Späd med mera buljong och rör allteftersom. Fortsätt på samma sätt tills riskornen är nätt och jämt mjuka, ca 20 min. Arboriorisets kärna ska inte vara hård men ha ett tydligt tuggmotstånd. Risotton ska vara lite lös och krämig. Om riset blir torrt, så späd bara med lite mer vätska. Tag av kastrullen från spisen, blanda ner parmesanosten, citronskalet och citronsaften och smaka av med salt och peppar. Serveras med lite extra parmesan.
Vad gott det ser ut att vara!
SvaraRadera