lördag 4 juli 2009

Citronrisotto

Jag har faktiskt aldrig gjort risotto. Men jag tycker det är himlans gott när jag väl har ätit det. Jag har bara fått för mig att det tar lång tid att göra och att det ska vara krångligt. Sen ett par dagar tillbaka har jag varit sugen på den där citronrisotton vi åt när vi var på Cajsa Warg. Så nu tänkte jag att jag skulle testa på att göra det. Och det var inte alls svårt eller tog lång tid. Jag blev faktiskt väldigt nöjd för att vara första gången och det smaka precis som jag mindes det. Mmm, gotti. Till det hade jag kycklingfilé som jag dela till två tunna schnitzlar och så hade jag malen peppar på och sen en skiva prosciutto ovanpå och sen var det bara att steka.


Citronrisotto, 4 pers

4 dl Arborioris
1 schalottenlök
1-2 msk olja
ca 7 dl höns- eller grönsaksbuljong
ca 3 dl vitt vin
1 dl parmesanost, riven
rivet skal och saft från 1 citron
salt och svartpeppar

Koka upp buljongen och låt den sjuda.
Hacka löken fint och fräs den försiktigt i olja tills den blir mjuk och glasig.
Tillsätt vinet och låt koka upp. Sänk värmen, lägg i riset och låt koka tills vätskan sugits upp.
Häll nu på buljong så att riset täcks. Rör om och låt koka. Späd med mera buljong och rör allteftersom. Fortsätt på samma sätt tills riskornen är nätt och jämt mjuka, ca 20 min. Arboriorisets kärna ska inte vara hård men ha ett tydligt tuggmotstånd. Risotton ska vara lite lös och krämig. Om riset blir torrt, så späd bara med lite mer vätska. Tag av kastrullen från spisen, blanda ner parmesanosten, citronskalet och citronsaften och smaka av med salt och peppar. Serveras med lite extra parmesan.

1 kommentar:

Ugnsrostad blomkål med parmesan och gremolata

Nu ni, nu ska ni få ett riktigt dundergott recept på ugnsbakad blomkål. Är det nåt jag har fastnat för så är det just rostad blomkål. Det ä...