torsdag 20 februari 2020

Brownies med cornflakes i saltkolasås


För lite sen var jag så sugen på att baka och jag har saknat det en hel del. Men det har kommit annat i vägen och jag kan heller inte ha en massa bakat hemma även om en del åker in i frysen.
Men nu såg jag detta recept som lät helt galet gott så kunde inte motstå. Det är recept från Brinken bakar. Där finns en massa gott!
Och hur blev resultatet då? Jo, lika galet gott som det såg ut :) Den där kolasåsen ihop med cornflakes och en riktigt chokladig brownie. Ja, ni hör ju! Bara att baka eller be nån bjuda er på det :)
                  

Brownies med cornflakes i saltkolasås

Brownies:
225 g smör
100 g ljust muscovaosocker (drygt 1 dl)
70 g farinsocker (knappt 1 dl)
170 g strösocker (knappt 2 dl)
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)
1 tsk espressopulver (nescafépulver till espresso)
3 ägg
1 äggula
70 g kakao (drygt 1,5 dl)
100 g vetemjöl (drygt 1 dl)
200 g mörk choklad hackad i småbitar

Cornflakes i saltkolasås:
200 g strösocker (ca, 2,3 dl)
120 g grädde (1,2 dl) rumstempererad
90 g smör, rumstempererat
knappt en tsk salt

Brownies:
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och klä en form som är 20x20 cm med bakplåtspapper.
2. Smält smöret och rör i allt socker medan smöret är varmt. Vispa eller rör tills smöret och sockret är en jämn massa.
3. Tillsätt salt, vanilj, espressopulver, ägg och äggula och vispa 2-3 minuter tills smeten ljusnar och blir fluffigare.
4. Blanda vetemjöl och kakao och vänd sedan ner det i smeten.
5. Vänd till sist ner den hackade chokladen i smeten.
6. Häll smeten i formen och baka i ca 30-35 minuter. Den ska ha satt sig i kanterna men vara lite gungig i mitten.
7. Låt kakan svalna något innan du häller på cornflakeskolan.

Cornflakes i saltkolasås:
1. Häll sockret i en tjockbottnad kastrull. Ta en som är ganska stor, då det är mindre risk att det kokar över eller att du bränner dig. Sätt på medel till hög värme på spisen.
2. Rör försiktigt då och då med en värmetålig slev eller slickepott tills allt socker har smält till en gyllenbrun vätska. Detta tar sin lilla tid, ha tålamod!
3. När allt socker är smält, tag grytan från värmen och lägg i lite smör i taget under kraftig omrörning. Det kommer att bubbla upp rejält här. Lägg inte i mer smör förrän det du just la i har gått in i såsen,. Fortsätt tills allt smör är i och smält. (OM det skulle vara så att det skär sig och att allt smör inte vill gå in i såsen. Tillsätt då bara resten av smöret och grädden och värm såsen igen tills allting har smält och hoppa vidare till steg 6).
4. Tillsätt grädden  i en tunn stråle under konstant omrörning.
5. Tillsätt saltet.
6. Sätt tillbaka grytan på värmen och låt småputtra i 4-5 minuter till. Har du en termometer ska den nå ca 107 grader.
7. Ta grytan från värmen, låt såsen svalna någon minut, men fortfarande är ganska rinning, vänd försiktigt ner cornflakesen  och fördela sedan massan över brownien.
Ställ in brownien i kylen minst 1 timma, gärna över natten. Skär bitar med en vass kniv. Ta fram i rumstemperatur ca en timma innan den ska serveras.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...