onsdag 31 juli 2019

Mango chutneykyckling

Att tillaga en hel kyckling är så smidigt, enkelt och billigt. Det sköter sig själv och det blir bara så gott! Jag tillagar gärna i lergryta för då riskerar jag inte att den blir torr.
Denna rätt är från Jennie Walldéns bok "Smaker i mitt hjärta". Det är en mango chutneykyckling med chilibroccoli men jag hade ingen broccoli så det fick bli haricot verts istället.
En god och smakrik kyckling med härliga grönsaker och god sås gjord på skyn från kycklingen.
Det mesta sköter sig självt i ugnen.
 


Mango chutneykyckling med chilibroccoli
4 port

1 hel stor kyckling, ca 1 500 g
50 g smör
1 dl mango chutney
2 finrivna vitlöksklyftor
saften från ½ lime
1 msk mörk soja
2 dl crème fraiche, 34%
rapsolja till stekning

Chilibroccoli
1 urkärnad röd paprika, delad i bitar
1 broccolistånd, delat i buketter och stjälkar skalade och skurna i stavar
1 skivad vitlöksklyfta
½ röd chilifrukt, i tunna skivor
1 msk ljus soja

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och rör sedan i mango chutney, vitlök, pressad lime och soja. Gnid in kycklingen med glacen, även under skinnet. Lägg kycklingen i en så trång form som möjligt och täck med folie. Ställ in i mitten av ugnen och låt stå i cirka 40 minuter. Ta därefter bort folien och låt stå i 30 minuter. Köttsaften ska vara genomskinlig om man sticker i kycklingen.
2. Stek paprikan på hög värme så den får lite färg. Tillsätt broccoli, vitlök och chili och låt fräsa i några minuter. Häll över soja och låt fräsa i någon minut till.
3. Ta ut kycklingen ur ugnen. Häll av stekskyn i en liten kastrull och låt sjuda upp. Tillsätt crème fraiche och koka ihop till en krämig sås.
4. Servera kyckling, chilibroccoli och sås tillsammans med osaltat basmatiris.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...