måndag 22 oktober 2018

Halloumilasagne


Nu är tiden inne för mustiga grytor, långlagade rätter och mer värmande och mäktigare rätter.
Lasagne är en av mina favoriter och de finns i alla möjliga varianter. Denna gång har jag testat en vegetarisk variant med halloumi och spenat. Ingen béchamelsås utan en smakrik tomatsås.
Mycket god men mäktig då det är både halloumi och pasta. Men vill man testa nåt nytt så kan jag rekommendera denna.
                

Halloumilasagne
4 port

200 g färska lasagneplattor
2 st halloumiostar
500 g krossade tomater
1 st gul lök
1 st stor vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
1 tsk flytande honung
1 st grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
4 msk färsk timjan, hackad
200 g fryst bladspenat
2 dl riven ost, gärna vällagrad

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i lite olja i en kastrull utan att de tar färg i ett par minuter. Tillsätt sedan tomatpuré, krossade tomater, hackad timjan, honung, buljongtärning och vatten. Låt koka ihop på medelvärme utan lock i ca 5 min.
3. Tillsätt spenaten och låt koka ytterligare 5 min. Smaka av med salt och peppar. Skiva under tiden halloumiostarna i tunna skivor.
4. Lägg ett lager tomatsås i botten av en ugnssäker form (20x30 cm). Varva sedan med lasagneplattor, sås och halloumi. Avsluta med tomatsås och toppa sedan med den rivna osten.
5. Tillaga mitt i ugnen i ca 20 min. Låt svala en stund innan servering.

Tips! Vill du ha lite hetta, testa att fräsa med en finhackad röd chilifrukt tillsammans med löken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ragù på nötfärs och aubergine

Ja, då var det vinter nu. Hänger inte alls med som vanligt. Det har varit så grått och milt ute och så helt plötsligt så är det minusgrader...