Häromkvällen gjorde jag fattoushsallad. Det är en libanesisk sallad men är vanlig runt om i mellanöstern. Det är en favoritsallad som jag ofta kan längta efter. Just för att den är syrlig och fräsch med goda rostade eller friterade pitabröd till.
Denna sallad åt jag minst en gång i veckan tidigare och längtade efter den de andra dagarna :)
Men den är enkel att göra själv och pitabröd kan man antingen fritera eller rosta i ugnen. Gott båda delarna.
En rätt viktigt ingrediens är kryddan sumak som är syrlig men kanske inte så lätt att hitta i affären men har ni inte den så går det bra ändå om du har bra med citron i.
Det finns ett gäng olika recept på salladen så testa er fram till vad ni tycker bäst om.
Denna sallad åt jag minst en gång i veckan tidigare och längtade efter den de andra dagarna :)
Men den är enkel att göra själv och pitabröd kan man antingen fritera eller rosta i ugnen. Gott båda delarna.
En rätt viktigt ingrediens är kryddan sumak som är syrlig men kanske inte så lätt att hitta i affären men har ni inte den så går det bra ändå om du har bra med citron i.
Det finns ett gäng olika recept på salladen så testa er fram till vad ni tycker bäst om.
Fattoush
4 port
2 pitabröd
2 msk olivolja
1 knippe rädisor
5 tomater
1 gurka
1 paprika
1 rödlök
1 romansallad
1 kruka mynta
1 kruka persilja
ca ½ msk sumak
Dressing:
1 pressad citron
2 krm salt
2 msk olivolja
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär pitabrödet i mindre bitar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Blanda med olivolja. Rosta i mitten av ugnen 8-10 minuter tills det får lite färg. Rör om efter halva tiden.
3. Ansa, skölj och strimla rädisorna. Skär tomat och gurka i små tärningar. Skala och skiva löken tunt. Skölj och strimla romansalladen. Finhacka myntan och persiljan. Blanda allt i en stor skål.
4. Dressing: Rör ihop alla ingredienser till dressingen. Häll dressingen över salladen och blanda runt.
5. Servera salladen med det rostade pitabrödet.
Dekoration:
Granatäppelkärnor (om man vill och har)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar