söndag 28 januari 2018

Kycklingspett med nudelsallad och krämig sesamdressing

Ni vet vid det här laget att jag gillar asiatisk mat :) Det är så oändligt och smakerna är fantastiska.
Och för lite sen testade jag ett till recept av Jennie Walldén. Hon har enkla men smakrika rätter. I denna rätt är det kycklingspett men jag hoppade över spetten och stekte kycklingen i olja istället och jisses så gott! Det söta i marinaden mot det lite starka och sen steka så det blir lite bränd yta. Mmm, vilken kombination. Kommer använda mig av denna marinad många gånger.
Sedan var det kul att göra en egen sesamdressing. Väldigt smakrik och god. Så rätten blev en bra kombination och sen ihop med sockerärtor och rädisor gjorde det lilla extra för nudlarna.


Kycklingspett med nudelsallad och krämig sesamdressing
4 port

600 g kycklinglårfilé
0,5 dl + 2 msk ljus soja
2 klyftor vitlök, rivna
2 tsk honung
1-2 tsk sambal oelek
grillspett
1, 5 dl sesamfrön
1 ägg
2 dl neutral rapsolja
2 tsk ingefära, riven
250 g risnudlar
150 g sockerärtor
1 knippe rädisor
3 salladslökar

1. Blanda soja, vitlök, honung och sambal oelek. Skär kycklingen i ca 3x3 cm bitar och blanda med marinaden. Låt marinera i minst 20 minuter, gärna mer. Trä sedan på blötlagda spett och grilla på het värme till genomstekt.
2. Rosta sesamfröna ganska hårt. De ska vara gyllene och väl rostade. Mixa allt utom 2 msk i en hög bunke med stavmixer tills fröna är krossade. Lägg sedan i ägget, vinäger och olja i bunken och kör med stavmixern till det blivit en krämig sås. Smaka av med ingefära och ca 1 msk soja (eller mer om man gillar sältan).
3. Koka nudlarna enligt förpackningen och kyl sedan genast ner i iskallt vatten. Låt rinna av. Strimla sockerärtorna på längden och klyfta rädisor.
4. Blanda nudlarna med dressingen och lägg på ett stort fat. Strö sockerärtor, rädisor och resterande sesamfrön över. Servera med kycklingspetten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...