lördag 15 juli 2017

Filodegspaj med getost, tomat och karamelliserad lök

Igår gjorde jag en god vegetarisk paj. Pajskalet består av filodeg och blir frasigt och gott ihop med getosten och löken. Karamelliserad lök är så gott! Till servering rostar man pinjenötter och strör över pajen.
Det blir färre inlägg nu under sommaren då jag inte gör så mycket nya rätter utan det blir mest enkel mat men inte mindre gott för det :)
                                  

Frasig filodegspaj med getost, tomat och karamelliserad lök

250 g bananschalottenlökar
65 g ruccola
10 körsbärstomater
50 g smör
rapsolja (till formen)
6 ark filodeg
3 ägg
3 dl mjölk (3%)
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
200 g chèvreost (getost)
1 dl riven lagrad ost (t ex Västerbottenost)
2 msk rostade pinjenötter

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala, dela och finhacka löken. Hacka ruccolan. Halvera tomaterna.
3. Fräs löken i hälften av smöret på låg temperatur i ca 10-15 minuter, den ska bli karamelliserad.
4. Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 25 cm i diameter. Pensla kanterna med olja.
5. Smält resten av smöret. Lägg ett ark filodeg i botten och pensla med smör. Upprepa med resterande ark. Låt degen hänga över kanten.
6. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Tillsätt lök, ruccola och smulad getost. Häll i formen.
7. Lägg på tomaterna och toppa med den lagrade osten.
8. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. Täck ev pajen med folie mot slutet.
9. Servera pajen ljummen. Strö över pinjenötter vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...