Kycklingtagine med saffran och couscous
2 port
couscous för 2 port
vatten
olivolja
2 tsk tomatpuré
½ citron, rivet skal
3 vitlöksklyftor
1 kycklingbuljongtärning
1 tsk spiskummin
½ tsk paprikapulver
½ tsk malen kanel
½ tsk malen koriander
½ tsk malen ingefära
1 pkt saffran
ca 300 kycklingfilé
salt
svartpeppar
1 förpackning krossade tomater
1 bit blomkål
1 gul lök
halv kruka bladpersilja
1. Couscous: häll couscous för 2 port i en bunke. Koka upp 2 1/4 dl vatten med 1 tsk vatten och 1 tsk olivolja, 2 msk tomatpuré, rivet skal från citron, 1 vitlöksklyfta (pressad) och ½ tärning kycklingbuljong. Häll den varma buljongen över couscousen och rör om. Täck med lock och låt stå 5-8 min. Fluffa grynen med en gaffel.
2. Kryddblandningen: blanda spiskummin, paprikapulver, kanel, koriander, ingefära och saffran i en liten kastrull. Rosta torrt på medelvärme under omrörning 1-2 min. Passa så att det inte bränns.
3. Dela kycklingfilé i sex bitar. Krydda med ½ tsk salt, nymalen svartpeppar och hälften av kryddblandningen.
4. Hetta upp en stekgryta och lite olivolja och bryn kycklingen 3-4 min.
5. Tillsätt till grytan: krossade tomater, 1 dl vatten, 2 vitlöksklyftor (pressade), resten av kryddblandningen och ½ tärning kycklingfilé.
6. Skär buketter av blomkål och klyfta löken. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och fräs allt 2-3 min. Blanda ner i grytan. Sjud under lock 12-15 min (men den blir godare ju längre den får koka).
7. Finhacka persilja och strö över grytan. Servera med couscousen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar