tisdag 27 december 2016

Bröd fyllt med getost, nötter och honung

Jag hoppas ni alla har haft en riktigt härlig jul med massa god mat och en lugn tid med nära och kära.
Själv har jag haft det så bra man kan. Ätit och njutit av god mat och sötsaker. Bara tagit det lugnt och varit med familjen.
Nu går jag tillbaka 1½ vecka till glöggminglet jag hade för nära och kära. Då bakade jag ett bröd med getost, nötter och honung. Ett väldigt enkelt bröd att baka och det var så gott! Och till en buffé med chark och ost så blir det bara ännu bättre.
Jag kommer göra det här brödet flera gånger. Till sommarens alla sallader passar det perfekt. Och vill man ha något annat innehåll så är det bara att variera fyllningen med exempelvis fetaost, prosciutto, oliver, soltorkade tomater osv.
                                 

                            

Bröd fyllt med getost, nötter och honung

Deg:
1 msk färsk jäst (1 msk motsvarar 15 g)
3 dl kallt vatten
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
ca 7 dl vetemjöl (7 dl motsvarar ca 420 g)

Fyllning:
200 g chèvre (getost)
2 dl valnötter
2 msk flytande honung

1. Deg: Smula ner jästen i köksmaskinens bunke. Rör ut jästen med vattnet. Blanda ner olivoljan och saltet. Tillsätt mjölet och arbeta degen ca 5 minuter. Täck med bakduk och låt degen jäsa ca 1 timme.
2. Fyllning: Skär bort den vita kanten på osten. Skär osten i bitar eller smula den. Bryt eller hacka nötterna grovt.
3. Häll upp degen på mjölad bänk och kavla ut den till en platta ca 30*40 cm. Strö över osten och nötterna. Ringla över honungen. Rulla ihop degen och lägg den med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper. Skär några snitt i degen. Låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt brödet svalna på galler.
5. Servera gärna brödet med chark.

2 kommentarer:

  1. Receptet testat, fungerade även för en amatör som jag!

    SvaraRadera
  2. Ja den var himlans smidig att göra :) Och god! Kul att man kan fylla den med det man vill ha.

    SvaraRadera

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...