tisdag 22 november 2016

Yakiniku på köttfärs, päron, pak choi och syrlig gurka

Denna vecka kör jag på Linas Matkasse - inspirationskassen.
Det är världstema i kassen denna vecka. Vi börjar med den japanskinspirerande rätten som är en yakiniku men gjord på köttfärs.
Smakerna är goda och det var gott med den syrliga gurkan till. Men jag känner inte riktigt att köttfärs var min grej utan jag vill hellre ha det strimlade köttet till en yakiniku men smakerna var goda.
Den var enkel att göra och passar bra en vardagskväll.
                            

Yakiniku med päron, pak Choi och syrlig gurka
2 port

2 port jasminris

Syrlig gurka:
½ msk socker
3/4 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
1/4 gurka
1 päron
chili flakes

Yakiniku:
1 bit ingefära (½ msk)
2 vitlöksklyftor
½ msk sesamfrön
nymalen svartpeppar
2 krm chiliflakes
250 g nötfärs
neutral olja
1 dl vatten
2 msk japansk soja
½ tsk vitvinsvinäger
1 tsk honung
½ tsk majsstärkelse
1 tsk vatten

1 pak Choi

1. Koka riset enlig anvisning på förpackningen.
2. Syrlig gurka: Blanda socker, vitvinsvinäger, vatten i en skål. Skär gurka och ½ päron i tunna skivor och blanda ner i skålen. Smaka av med chili flakes.
3. Yakiniku: Finhacka ingefära och vitlöksklyftor.
4. Värm upp en stekpanna och rosta sesamfrön, nymalen svartpeppar och chiliflakes torrt 1-2 minuter. Vänd ner nötfärs i pannan och stek i lite olja så att färsen får en fin yta utan att brännas.
5. Tillsätt ingefäran, vitlöken, vatten, japansk soja, vitvinsvinäger och honung. Riv ner ½ päron. Vispa ihop majsstärkelse och vatten. Rör ut i stekpannan och låt puttra 2-3 minuter.
6. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Dela pak Choi på längden och låt koka 1 minut.
7. Servera yakiniku med jasminris, syrlig gurksallad och pak Choi. Toppa med lite sesamfrön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...