söndag 27 november 2016

Shirini Zaban - Persiska smördegskakor

Idag gjorde jag något nytt. Jag hitta ett recept på smördegskakor från Iran. Med smaker som ros och pistage. Jag älskar ju smaken av ros och pistage är aldrig fel så därför blev jag nyfiken på dessa.
Jag hitta receptet hos Zeinas Kitchen.
Det var mycket enkelt att göra och enkla ingredienser. Mycket gott!
              

Shirini Zaban
Ca 18 st kakor

1 stor smördegsplatta (finns i kyldisken i de flesta mataffärer)
Honungsvatten till pensling:
3/4 dl honung
1 tsk rosenvatten
1 tsk vatten
ca 4-5 msk strösocker eller kokos
Garnering:
Florsocker
Finhackade pistagenötter

Värm ugnen till 200 grader. Blanda honung, vatten och rosenvatten i en skål och ställ åt sidan.
Gillar du saffran kan du ha i en gnutta i honungsvattnet. Skär ut ca 18 st remsor av smördegsplattan.
Separera remsorna från varandra så de inte ligger för tätt ihop. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla remsorna med honungsvattnet. Skär ett snitt mitt i varje remsa. Strö på rikligt med socker på varje remsa. Vill du hellre ha kokos på så utesluter du sockret.
Baka mitt i ugnen i ca 12-15 minuter, tills de puffar upp och blir genomgräddade. Ta ut och låt svalna på plåten. När kakorna kallnat penslar du ett till runt lager av honungsvattnet och strör på pistagenötter. Pudra eventuellt lite florsocker vid servering. Servera gärna på persiskt vis med en kopp te.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Filodegspaj med getost, tomat och karamelliserad lök

Igår gjorde jag en god vegetarisk paj. Pajskalet består av filodeg och blir frasigt och gott ihop med getosten och löken. Karamelliserad lök...