fredag 4 november 2016

Biskvier i långpanna

Den här veckan var det min tur att bjuda på fika på jobbet. Och jag ville testa och göra biskvirutor i en långpanna. Jag tycker biskvier är så gott men det är rätt mycket pyssel att göra. Då har jag sett att man kan göra dem i långpanna istället och sen skära i rutor. Det är ju väldigt smart.
Så det fick det bli och det var enkelt och mycket smidigare att göra. Dock blir de inte lika fina då chokladtäcket spricker lätt när man skär rutor men det är bara ett skönhetsfel :)
Men så gott det blev! Mums! Så jag rekommenderar er att testa detta om ni tycker om biskvier.
Receptet finns längre ned.

                                   

                                    

                                    

Biskvirutor i långpanna

Botten:
500 g mandelmassa
1 dl socker
2 äggvitor

Fyllning:
50 g mörk choklad (70%)
250 g smör, rumsvarmt
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor

Topping:
200 g mörk choklad (70%)

Värm ugnen till 175 grader med varmluftsugn.
Riv mandelmassan på rivjärn och blanda ner socker och äggvita. Rör ordentligt till en smidig smet och tryck ut i botten på en form, ca 30*20 cm med bakplåtspapper (fukta gärna händerna med lite vatten när du trycker ut smeten så är det inte lika kladdigt).
Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter, tills de har fått lite färg. Låt svalna.

Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad och låt den svalna något.
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggulor vitt och fluffigt med elvisp eller köksmaskin.
Vänd ner chokladen i smörkrämen. (Viktigt att tänka på att alla ingredienser ungefär har samma temperatur, annars kan smörkrämen lätt skära sig.)

Bred smörkrämen över botten i ett jämt lager. Ställ sedan kakan kallt i kylskåp i ca 30 minuter.

Bryt chokladen till toppingen i mindre bitar och smält i mikrovågsugn eller över vattenbad. Låt svalna något. Häll sedan chokladen över kakan och bred ut över kakan.
Låt sedan kakan stå i kylskåpet en stund innan du skär kakan i rutor.


OBS! Skulle de vara så att smörkrämen ändå skär sig behöver man absolut inte slänga den utan de går i de allra flesta fall att rädda den. De man då ska göra är att ta 1/3 av den skurna smörkrämen och värma i micron. Därefter röra runt lite i den när den smält, hälla ner över den skurna delen och röra om försiktigt. Denna procedur kan behöva upprepas ett par gånger innan smörkrämen blir helt slät igen men tids nog kommer ni få en fin smörkräm igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...