måndag 13 juni 2016

Chokladtårta med mocca och hallon

För en vecka sedan var det Sveriges nationaldag och det var två dagar innan jag fyllde år så då var det passande att bjuda in på lite firande. Man får passa på att fira lite extra då :)
Jag hade min familj, mormor och en vän med familj som var över på mat och fika.
Jag gjorde en italiensk buffe (som kommer i ett annat inlägg) och så denna tårta.
Det gjordes hallonmacarons under helgen som fick dekorera tårtan samt att det fanns extra macarons vid sidan av. Tårtan å andra sidan blev inte riktigt som planerat och jag fick tänka om men allt löste sig till slut och blev en av mina bästa tårtor. Så kan det gå när man nästan ger upp och släpper kontrollen och låter det bli vad det blir. Kanske ska släppa min kontroll oftare och inte ha så höga krav på mig själv :) Verkar gå som bäst då.
Så är ni sugna på att göra denna tårta så finns receptet nedan. Vill ni även göra macarons så finns recept på det i menyn till höger.
                                

                                 

Chokladtårta med mocca och hallon
Ca 12 pers

Chokladtårtbotten:

3 ägg
3 dl socker
75 g smör
1,5 dl mjölk
4 dl mjöl
0,75 dl kakao
3 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och blanda med mjölken. Häll ner i äggblandningen och rör försiktigt tills smeten är slät. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och sikta ner i smeten.
Häll upp i en smord form på 24 cm. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter.

Moccafyllning:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
100 g philadelphiaost
1 msk varm espresso eller kaffe

Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och philadelphiaost krämigt. Rör sist ner kaffet.

Hallonmarängsmörkräm:
4 stora äggvitor
2,5 dl strösocker
250 g rumsvarmt smör (osaltat)
100 g hallon
lite rosa pastafärg (kan uteslutas)

Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål.
Placera skålen över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är ca 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält.
Ta bort skålen från värmen.
Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vitt och fluffig, som en marängsmet.
Vispa till smeten har svalnat, kan ta upp till 10 minuter.
Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa 3-5 minuter.
Oroa dig inte om smörkrämen skär sig - det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.
Kör hallonen till en puré i en mixer. Sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna.
Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting.
Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar en starkare färg.

Chokladglasyr:100 g mörk choklad
50 g smör

Montering av tårtan:
Dela tårtbotten i tre delar. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller tårtbricka. Bred sedan ut halva moccafyllningen i ett jämt lager. Lägg sedan på nästa botten och bred ut resten av moccafyllningen.
Lägg sedan på den sista bottnen med den skurna sidan ner. Bred sedan ett tunt lager hallonmarängsmörkräm över hela tårtan. Ställ sedan in tårtan i kylen ca 20 minuter tills lagret har stelnat något. Lägg sedan på ett ytterligare lager smörkräm till tårtan är jämt.
Ställ sedan in i kylen igen medans du gör chokladglasyren.

Chokladglasyr:
Bryt chokladen i bitar och skär smöret i tärningar. Smält dem sakta i en kastrull. Låt svalna. Glasyren ska tjockna något, men ändå vara rinnande.
Dekoration:
Häll chokladglasyren längs med kanten på tårtan så det rinner långsamt ner på kanterna. Jobba snabbt så inte chokladen stelnar.
Dekorera med ev färska hallon.

     
     

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar

    Banankaka med kaffe, choklad och nutella

    Hade ett par övermogna bananer hemma och kom genast och tänka på banankaka. Det var länge sen jag gjorde och det bästa är ljummen banankaka ...