torsdag 19 maj 2016

Red velvet tårta

Det var länge sen jag bakade en tårta men det blir så mycket så man måste veta att den ska gå åt.
Men idag skulle jag få besök och då slog jag till och bakade denna Red velvet tårta :)
Den är enkel att göra och det är inte många moment då det är samma fyllning som frosting.
Det läckra med denna red velvet är att bottnarna är röda och det går åt en hel del röd karamellf'ärg.
Smaken på denna tårta är mycket god men jag kan inte förklara smaken. Fyllningen och frostingen är en cream cheese. Samma som på morotstårta. Gottigott!
Som dekoration dekorera jag med jordgubbskulor bara för att få lite rött även på tårtan så den inte var helt vit.
Mycket gott och mäktigt och jag har massa tårta över haha :)
Denna lilla tårta är ca 15 cm bred då jag gjorde i en mindre form och därmed fick fyra bottnar.

                                


Red velvet

1 2/3 dl mjölk
2/3 msk vinäger
80g rumstempererat smör
3 dl socker
2 ägg
45 ml röd hushållsfärg
1,5 msk kakao
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3 3/4 dl mjöl
2/3 tsk salt

2/3 tsk vinäger
2/3 tsk bikarbonat

Häll mjölken i ett glas och rör ner 2/3 msk vinäger. Låt blandningen stå i 8-10 minuter.
Vispa smör och socker till en mjuk fluffig kräm. Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg. I en annan skål blandar du kakao, karamellfärg och vaniljpulver. Blanda väl. Häll sedan lite i taget i äggsmeten och vispa noga så att allt blandas väl. Tillsätt nu mjölkblandningen samt mjölet och saltet. Rör om tills allt blandats. I en liten skål, blanda vinäger och bikarbonaten och tillsätt detta i smeten (det kommer bubbla till lite). Blanda till en jämn smet.

Smörj en form på 24-26 cm och grädda kakan på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Testa med en sticka då det skiljer sig lite mellan ugnar. Låt svalna något innan du tar den ur formen.

Cream cheese frosting:

400 g cream cheese (ex. Philadelphia)
100 g smör, rumstempererat
10-14 dl florsocker, måtta efter egen sötma

Vispa cream cheese och smör luftigt. Tillsätt sedan lite florsocker i taget till du är nöjd. Vispa till en krämig frosting men vispa inte alltför länge då den kan bli lös.

Dela sedan bottnarna och fyll med cream cheese frosting och täck sedan tårtan med resterande.
Ställ in i kylen minst en timma innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Broccolipesto

Jag har gjort en broccolipesto när jag fick broccoli i min ekolåda. Kul att kunna variera och göra lite nya tillbehör. Jag tycker den blev g...