måndag 8 februari 2016

Hel kyckling med gremolata

Att tillaga kyckling i lergryta är perfekt om man vill att maten ska sköta sig självt och sen blir kycklingen sååå saftig. Mot slutet kan man slänga in grönsaker eller potatisklyftor så ångas de och blir klara samtidigt som kycklingen. Himlans bra :)
Denna gång blev det gremolatafyllning. Försökte få in det mesta av fyllningen under skinnet så det tar ordentligt med smak och inte bara på skinnet. Sen pressa jag lite citron över och sen in med citronhalvorna i kycklingen så ångas de inne från och ger en härlig citronsmak på kycklingen.
Så jag har inte följt receptet helt enligt nedan men testa!

                                           

Ugnsstekt kyckling med gremolatafyllning
6 port

1 stor kyckling (á 2 kg eller 2 små á 1 kg)
1 tsk flingsalt
3 krm nymalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor
2 dl hackad persilja
3 msk finrivet citronskal
1 dl olivolja
300 g fetaost
2 msk olivolja att ringla över

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Skölj ur kycklingen och torka den torr med hushållspapper.
3. Krydda kycklingen med salt och peppar runt om och inuti.
4. Skala och riv vitlöken.
5. Rör ihop vitlök, persilja, citronskal och den större mängden olja.
6. Tryck in så mycket kryddblandning som det går under skinnet på kycklingen, blanda resten med smulad fetaost.
7. Fyll kycklingen med fetablandningen.
8. Bind ihop benen på kycklingen och lägg den i en ugnssäker form. Ringla över den mindre mängden olja.
9. Ställ in kycklingen i mitten av ugnen. Låt stå 2-2½ timme, tills innertemperaturen är 82 grader intill benet. Låt vila 15 minuter.
10. Skär upp kycklingen och servera med sallad och potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tortano med prosciutto, mozzarella och oliver

Så här på sommaren är det så härligt att sitta ute och äta när det är fint väder. Man njuter och bara har det bra. Jag gjorde ett bröd för l...