måndag 7 december 2015

Nötkolarutor

Den här veckan var det min tur att stå för fikat på jobbet. Och i fredags visste jag fortfarande inte vad jag skulle baka (jag brukar planera nån månad innan annars). Men så snubbla jag över en bild på nötkolarutor på Instagram som Bambi har gjort så då kika jag in på hennes blogg och fastna för dessa godingar. Det var så enkelt att göra och jisses vad goda! Mycket nötter och god kola mot den härliga smuldegsbotten. Mums! Absolut nåt jag kommer göra flera gånger.
Vill ni ha nåt enkelt och bara så gott så se till att göra dessa snarast!
                                 

Nötkolarutor

Botten:
225 g smör, rumstempererat
1,5 dl farinsocker
6 dl vetemjöl

Kolatäcke:
100 g smör
2 dl farinsocker
2/3 dl ljus sirap
2 msk vispgrädde
5-6 dl hackade, blandade nötter

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda samman smör, farinsocker och vetemjöl till en smulig deg. Klä en form, 20*30 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut degen i botten av formen. Grädda i cirka 20 minuter.
3. Blanda samman alla ingredienser till kolan förutom nötterna. Låt koka ihop och koka det på låg värme i någon minut.
4. Tillsätt nötterna i kolan och bred ut över den förgräddade bottnen. Grädda ytterligare 20 minuter. Låt inte kakan bli för mörk. Den ska ha stelnat någorlunda men den ska inte vara helt fast. Den kommer stelna till lite när den är rumstempererad. Låt sedan kakan svalna och skär sedan i bitar.

2 kommentarer:

  1. Hej Karro!

    Tack så mycket för receptet, ville jag göra det till min dotter.

    Nu har jag din blogg in min matbloggarslist som jag regelbundet brukar läsa det.

    Ha en solig dag!

    Pablo – Soleado.se

    SvaraRadera
  2. Hej Pablo!

    Vad roligt att du har hittat hit och att du har lagt till mig i din blogglista. Hoppas du hittar mer du vill göra.
    Tack!

    Ha det gott!

    SvaraRadera

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...