lördag 14 november 2015

Kladdkaka med daim

Förra helgen var det både kladdkakans dag och Fars dag. Två viktiga dagar :)
Så blev det två kladdkakor under helgen. Till Far så bakade jag en kladdkaka med daim och tog med mig. Den andra kladdkakan blev en "vanlig" och kommer i nästa inlägg :)
Så vi firande med tårta både till kaffe på dagen och sedan som dessert efter middagen. Riktigt gott med daimgrädde till.
                               

Kladdkaka med daimgrädde

200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 krm salt

Daimgrädde:
2½ dl vispgrädde
1½ msk kakao
1½ msk florsocker
2 dubbelförpackningar Daim

Smörj en rund bakform med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter. Smält smöret till kakan i en bunke i mikron eller i en kastrull på spisen. Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet och låt svalna lite.
Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och rör till en jämn massa. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 14-15 minuter. Låt svalna helt, kakan kan gärna stå i kylen över natten.
Lossa kakan ur formen. Vispa grädden fluffig men inte för hård tillsammans med kakao och florsocker. Krossa daimen grovt och vänd ner det mesta i grädden. Bred grädden ovanpå kakan och dekorera med krossad daim.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Filodegspaj med getost, tomat och karamelliserad lök

Igår gjorde jag en god vegetarisk paj. Pajskalet består av filodeg och blir frasigt och gott ihop med getosten och löken. Karamelliserad lök...