söndag 5 april 2015

Auberginegryta "Baingan aachari"

Jag hoppas ni alla har en härlig påsk med mycket god mat och ledighet. Kanske nån sötsak slinker ner också :)
Jag njuter för fullt av ledighet och känns som man äter hela tiden. Finns mycket rester.
För att bryta av påskmaten lite så tänkte jag bjuda på ett indiskt recept. Jag tog kort på grytan när den var klar men färgerna gjorde inte maten rättvis så därför blir det bilden på grönsakerna innan de är tillagade.
Det är en indisk vegetarisk rätt. Mycket god och smakrik.

                                    

Auberginegryta Baingan aachari
4 port

1 stor aubergine
2 tsk salt
1 röd paprika
1 grön paprika
2 tomater
1 msk fänkålsfrön
1 tsk malen koriander
1½ tsk chilipeppar
2 tsk svarta eller bruna senapsfrön
1½ msk malen spiskummin
1 tsk gurkmeja
7 msk matolja
1 stor lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2½ dl matyoghurt (10%)
1 dl vatten

1. Dela auberginen på längden. Skär varje halva i ca 3 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på ett fat. Strö över hälften av saltet. Låt stå ca 15 minuter.

2. Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Dela och skär tomaterna i grova bitar.

3. Stöt fänkålsfröna i en mortel.

4. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper. Blanda aubergine, paprika och hälften av tomaterna i en bunke med fänkålsfrön, koriander, chilipeppar, senapsfrön, spiskummin, gurkmeja och 6 msk av oljan. Låt stå ca 20 minuter.

5. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Skala, halvera och skiva lök och vitlök.

7. Fräs lök, vitlök och resten av tomaterna i en stekpanna eller wok i resterande olja ca 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 2 minuter. Tillsätt yoghurten. Rör om och ta från värmen. Mixa slätt med stavmixer.

8. Sprid ut de marinerade grönsakerna i en ugnssäker form. Häll på vattnet. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter, rör om efter halva tiden.

9. Blanda ner grönsakerna i den mixade såsen. Låt koka ca 15 minuter, rör då och då. Krydda med resten av saltet.

10. Servera gärna med Raita, basmatiris och naanbröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kalkonwallenbergare med potatispuré smaksatt med rostad vitlök, citronsmör och pärllök

Mmm, en riktigt god rätt. Godare än jag trodde faktiskt. Jag ligger efter lite i mina inlägg så denna är den sista rätten från min senaste L...