lördag 10 januari 2015

Lammkotletter med bakade tomater, mynta och fårost

I veckan gjorde jag denna supergoda rätt. Verkligen njöt av varje tugga. Receptet är från tidningen Elle Mat & Vin, sista numret för 2014.
Jag har dock inte gjort på lammracks utan lammfilé och så hoppade jag över myntaoljan men annars är det enligt recept. Råstekt potatis är bara så gott och risken är att man äter mer än man ska bara för att det är så gott :)
Så jag tycker absolut ni ska testa detta :)

                                   

Lammkotletter med bakade tomater, mynta och fårost
4 pers

1 kg lammracks (skurna i kotletter)
salt och svartpeppar
olivolja
4 vitlöksklyftor (krossade)
några kvistar färsk timjan

Bakade tomater:
400 g små röda tomater (Romantica eller coctail)
4 msk olivolja
flingsalt
strösocker
svartpeppar
några kvistar färsk timjan

Råstekt potatis:1 kg fast potatis (skalad)
neutral olja och smör till stekning
2 vitlöksklyftor (finrivna)
salt och svartpeppar

Myntaolja:1 kruka mynta
4 msk neutral olja

Till servering:150 g fårost (smulad)
flingsalt och svartpeppar
lite finrivet citronskal

Sätt ugnen på 150 grader. Dela tomaterna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och krydda med lite flingsalt, en nypa socker och peppar. Lägg på timjankvistarna och baka i mitten av ugnen ca 45 minuter.
Skiva potatisen tunt och lägg den i rikligt med kallt vatten cirka 10 minuter. Häll av och torka potatisen väl. Stek potatisen på medelvärme i olja tills den börjar få färg och nästan är klar. Lägg i lite smör, vitlök och krydda med salt och peppar. Stek klart.
Mixa plockad mynta och olja.
Krydda lammkotletterna med salt och peppar. Stek i olivolja i en het stekpanna ca 2 minuter per sida. Lägg i vitlök och timjan när du vänder kotletterna och ös med olja då och då under stekningen.
Lägg upp potatis, tomater och lammkotletter på tallrikar. Smula över osten, krydda med lite extra flingsalt, peppar och citronskal över myntaoljan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...