måndag 21 juli 2014

Löjromscheesecake

Jag har ju helt missat att lägga ut detta fantastiskt goda recept. En löjromscheesecake på kavringbotten som jag gör minst en gång om året och då till glöggmingel jag har haft de senaste åren. I år gjorde jag även den till midsommar och trodde jag hade lagt ut receptet här tidigare men helt missat det.
Receptet har jag hittat i boken "Systrarna Eisenmans mingelmat". En bok jag rekommenderar då det finns en massa underbara goda recept.
Så nu kommer receptet och jag hoppas ni gör denna goding. Originalreceptet är med räkor som topping men det har jag inte haft så det går lika bra utan om man vill det. Vill man lyxa till det så tar man såklart räkor :)
                                               

                                               

Löjromscheesecake med räkor
32 bitar

ca 200 g kavring
75 g smör, smält

4 gelatinblad
1 dl creme fraiche
300 g philadelphiaost
½ rödlök, finhackad
ca 80 g löjrom eller stenbitsrom
1 tsk citronskal + 1 tsk färskpressad citronsaft
salt och vitpeppar

32 räkor (ca 300 g räkor med skal)
1 dl finhackad gräslök till garnering
skivade rädisor till garnering

Klä fyra små pajformar med löstagbar kant, cirka 10 cm i diameter, med plastfolie. Det går också bra att göra cheesecaken i en rektangulär form klädd i plastfolie. Skär sedan i rutor.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Mixa kavringen i matberedare och tillsätt smöret. Tryck ut smulorna i botten på formarna.
Rör ihop creme fraiche, philadelphiaost, rödlök, rom, citronskal och citronsaft till en kräm. Smaka av med salt och peppar.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och smält dem på svag värme med lite av vattnet. Blanda ner det smälta gelatinet i resten av krämen. Bred ut fyllningen över kavringsbotten. Låt stå kallt i minst 3 timmar eller tills fyllningen stelar.
Skala räkorna.
När fyllningen har stelnat, lyft försiktigt upp cheesecaken med hjälp av plastfolien. Strö gräslök över pajerna och tryck till lite lätt så att den fastnar. Blöt en kniv i varmt vatten och skär upp i små tårtbitar. Garnera md räkor och rädisor.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kalkonwallenbergare med potatispuré smaksatt med rostad vitlök, citronsmör och pärllök

Mmm, en riktigt god rätt. Godare än jag trodde faktiskt. Jag ligger efter lite i mina inlägg så denna är den sista rätten från min senaste L...