söndag 5 januari 2014

Chocolate meringue pie

God fortsättning! Jag hoppas ni har haft en riktigt bra jul och nyår. Kanske har ni varit långlediga eller så har ni jobbat de få dagarna mellan de röda dagarna. Mycket ledighet har det blivit oavsett.
Och jag ligger efter här på matbloggen, har flera inlägg som väntar men de kommer.
Som nedan dessertpaj. Den gjordes i november men det blir först nu jag skriver om den.
Det är en chokladmarängpaj. God och fylld med len och fyllig chokladkräm och toppat med en härlig maräng. Och blir det något över så är den perfekt att frysa in i portionsbitar.

                                             

Chocolate meringue pie

Pajdeg
125 g smör, i bitar
4 dl vetemjöl
50 g florsocker
1 ägg
3 msk vatten

Fyllning
170 g mörk choklad
100 g smör
3 äggulor
1/4 tsk salt
1 1/4 dl strösocker

Maräng
3 äggvitor
½ tsk salt
5 msk strösocker

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör, mjöl och florsocker i en bunke. När det blivit en grynig massa tillsätter du ägg och vatten och arbetar ihop till en deg. Lägg degen i plastfolie och stoppa i kylskåpet 20 minuter.
Tryck sedan ut den kalla degen i en pajform och baka den färdig ca 15 minuter - gärna med lite ris eller ärtor på ett smörpapper i så att det blir snyggt och prydligt.
Gör chokladfyllningen genom att röra ihop alla ingredienser i en kastrull och sjud sedan 10 minuter eller tills det blir en trögflytande massa.
Vispa marängen tills det bildas toppar och sedan häller du chokladen i pajskalet, toppar med maräng och hivar in i ugnen tills marängen blir lite sådär småbrun 5-10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...