fredag 17 januari 2014

Chokladtryfflar med lakrits

Måste bara tipsa om dessa godingar. Tryffel är ju bara så gott (ja alltså chokladtryffel). Och detta recept hitta jag hos Made by Mary som är en fantastisk blogg på alla dess vis.
Så jag hitta detta lagom till jul så det blev ett givet julgodis. Det var enkelt att göra och jag är så nöjd med smaken. Mycket lakrits. Mmm. Kommer göra detta fler gånger.
Och självklart är detta inte ett julgodis utan kan göras under hela året :)
                                        

Chokladtryfflar med lakrits
ca 25 st

150 gram choklad, 100 gram 56% och 50 gram vanlig mjölk/blockchoklad
0,5 dl vispgrädde
1,5 msk flytande honung
20 gram osaltat smör
2 rågade matskedar lakritspulver

Till rullningen av tryfflarna:
3 msk kakaopulver
2 tsk lakritspulver


1. Hacka chokladen i små bitar, tärna hälften av smöret (dvs ca 10 gram) och lägg i en större skål tillsammans.

2. Häll grädden och honungen i en liten kastrull med tjock botten. Koka upp och dra sedan kastrullen från plattan. Blanda därefter ner lakritspulvret så att det löser sig helt.

3. Häll därefter ner chokladen och det tärnade smöret i kastrullen med grädde/lakrits/honung och rör runt tills dess att det bildats en slät smet. När allt blandats väl, lägg i resten av det tärnade smöret och rör tills det smält helt.

4. Häll tillbaka smeten i din skål och låt svalna något innan du täcker med plastfilm och ställer in i kylskåp för att stelna.

5. När tryffeln stelnat klart, blanda ca 3 msk kakao med 2 msk lakritspulver och rulla sedan tryfflarna i blandningen.

Du rullar dem bäst genom att skopa upp lite tryffel i taget med en vanlig tesked, ungefär som när man försöker få upp glass som är riktigt frusen. Om du bara gröper ur en "skopa" som du sedan ska rulla är tryffeln väldigt kompakt och glatt och det blir svårt att få till runda bollar. Måste dock säga att jag tycker tryfflar ska se lite olika ut. De ska absolut inte vara perfekt runda. Det är det som är charmen med handgjorda praliner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blondies med körsbär och choklad

Nu är det högsäsong för körsbär. Jag älskar körsbär i alla dess former! Så jag blev så glad när mina föräldrar gav mig en stor burk med fär...