onsdag 13 november 2013

Karamellpudding med brownie och karamelliserade popcorn

Helgen närmar sig och här kommer jag med ett mycket gott desserttips.
Köpte tidningen Söta Desserter för lite sen och då fanns detta recept med. Lät relativt enkelt och såklart väldigt gott så jag gjorde den.
Mycket god men väldigt mäktig! Egentligen ska det vara fudge med men det hoppade jag över för jag tycker det räcker med allt annat. Beredda? Receptet finns under bilden så gör den till helgen och bjud någon på detta eller njut för dig själv.
                                          

Karamellpudding med brownie och karamelliserade popcorn
4 små glas

1½ gelatinblad
½ vaniljstång
3 dl vispgrädde
2 krm salt
1 dl strösocker
1 msk vatten
rivet skal av 1 apelsin

Karamelliserade popcorn
½ dl strösocker
½ msk vatten
2 dl popcorn, popppade
4-5 droppar pressad citron

Till servering
4 msk kokt kondenserad mjölk
2 dl lättvispad grädde
1 bit brownie eller kladdkaka
4 fudgekolor, finns att köpa i lösvikt

1. Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5-10 min. Dela vaniljstången på längden och lägg stången och fröna i en kastrull. Häll på grädden och tillsätt saltet. Värm grädden och dra sedan kastrullen åt sidan.
2. Smält socker och vatten till en karamell i en separat kastrul. Lägg i apelsinskalet i grädden. Häll lite i taget av gräddblandningen i karamellen och sjud ihop allt. Sila grädden så att skalen försvinner.
3. Lyft upp gelatinet och lägg det i den varma karamellgrädden. Rör om till gelatinet smäl.
Låt det svalna något och häll sedan upp i portionsglad. Ställ in dem i kylen tills det har stelnat. Det tar 2-3 timmar.
4. Karamelliserade popcorn
Smält socker och vatten till en ljus karamell i en stor och ren. Vänd hastigt i popcornen, droppa i citronen, rör om och häll upp dem på bakplåtspapper. Separera dem med en gaffel innan de stelnar. Eller bryt i bitar när det stelnat.
5.Till servering
Blanda kondenserad mjölk med den vispade grädden. Lägg en sked på varje glas. Skär brownien  och fudgen i små tärningar och lägg dem ovanpå. Toppa med karamelliserade popcorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kalkonwallenbergare med potatispuré smaksatt med rostad vitlök, citronsmör och pärllök

Mmm, en riktigt god rätt. Godare än jag trodde faktiskt. Jag ligger efter lite i mina inlägg så denna är den sista rätten från min senaste L...