söndag 27 oktober 2013

Tiramisu

Blev så sugen på tiramisu. Var så länge sen så jag åt det att jag har glömt bort hur gott det är.
Så jag gjorde iordning det och det är hur enkelt som helst. Sen när jag väl börja äta så hade jag svårt att sluta för det var så gott. Sammetslen kräm ihop med dessa kex som är lagom indränkta i kaffe och likör. De ska inte vara för blöta.
Sedan toppade jag med färska hallon och fikon. Mums!
Jag har gjort enligt Paolo Robertos recept och det var riktigt bra.
                                            

Tiramisu
8-10 bitar

2 paket mascarponeost (250g/paket)
5 msk strösocker
3 dl vispgrädde
4 äggulor
200 g savoiardikex, ca 24 st
1,5 msk amaretto (jag tog mörk rom)
4 msk starkt kaffe, gärna espresso
1 msk kakao

Tillagningstid: 40 minuter, 1 1/2 timme i kylskåp


1. Blanda grädden med 1 msk socker i en djup bunke. Vispa grädden ganska hårt.
2. Separera äggulan från äggvita. Spara äggulorna och blanda med resten av sockret i en stor bunke. Rör ner mascarponeosten och vispa till en fast crème.
3. Vänd ner grädden i marscarponecrémen och rör försiktigt så att det blandas.
4. Blanda espresso med Amaretto
5. Lägg ett lager (ca 12 st) kex i botten av en medelstor glasform med hög kant.
6. Droppa försiktigt espressolikören över varje kex med en liten sked. Det ska inte bli för mycket vätska för att desserten inte ska bli för blöt. All vätska kommer inte riktigt att gå åt.
7. Bred hälften av crémen som ett lager över kexen.
8. Gör om samma moment igen med kex och vätska för att skapa ett nytt lager. Avsluta med ett lager créme.
9. Låt formen stå minst 1,5 timme i kylskåpet innan den serveras.
10. Pudra över kakao och servera i bitar eller direkt ur formen.

1 kommentar:

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...