söndag 7 juli 2013

Pulled pork hamburgare

            
                                                    

För en vecka sedan gjorde jag pulled pork. Det var ett par år sedan jag gjorde det sist och det är såååå gott. Förstår inte att det har gått så länge sen förra gången. Enkel mat som sköter sig självt i ugnen.
Denna gång gjorde jag hamburgare. Jag hade köttet i ugnen i 6 timmar och sedan fick det vila en stund. Sedan drog jag det i bitar. Kryddade på med mer kryddor och sky till jag tyckte det var bra. Sedan la jag köttet på hamburgerbröden och hade lök, tomat och avocado till. Mmm, så underbart gott! Det kommer bli fler gånger och inte dröja så länge till nästa gång :)
Det finns oändliga recept på just pulled pork och jag tar lite vad jag har hemma. Denna gång kryddade jag även med Jonas Crambys krydda "Fuego spice mix" som ni finner recept på nedan.

Pulled pork
1,5 kilo karré, bog el. skinkstek av gris

½ dl olivolja
½ dl ketchup
1 msk rödvinsvinäger
2 msk råsocker
1 tsk tabasco
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 msk nymalen svartpeppar
2 msk Fuego spice mix (recept nedan)
Salt

Sätt ugnen på 125 grader (OBS! Använder ni lergryta så tänk på att sätta in den i kall ugn och sen sätta på gradantalet). Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Gnid in köttet noga runtom och lägg i en ugnsfast form med lock som tål ugn. Gärna emalj eller lergryta men gjutjärn funkar också! Stek i ugnen ca 5-6 timmar. Vänd köttet nån gång och se till att det inte blir för torrt, då pyttsar du lite vatten bara. Här behövs ingen termometer eller nån koll på innertemperatur, det är bara att räkna timmar och luta sig tillbaka!

När du tagit ut grytan kan du låta den svalna något innan du börjar dela köttet. Enklast är absolut med händerna. Köttet ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar. Det räcker att "pilla" lite på det. Blanda runt tillsammans med spadet i grytan, blir det för mycket vätska är det bara att hälla bort lite. Smaka av med vad som nu kan tänkas behövas. Mer Fuego spice mix, peppar, spiskummin, en skvätt ketchup etc. Servera sen precis hur som helst!


Fuego spice-mix (en allroundkrydda som passar till grillat, stekt och grönsaker.)
3 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk vitpeppar
1 msk svartpeppar
1 msk vitlökspulver
1 msk chilipulver
1 msk torkad oregano
1 msk salt

Blanda samman kryddorna och förvara i en lufttät burk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tortano med prosciutto, mozzarella och oliver

Så här på sommaren är det så härligt att sitta ute och äta när det är fint väder. Man njuter och bara har det bra. Jag gjorde ett bröd för l...