måndag 27 maj 2013

Citroncheesecake med lakritskolasås

Nu äntligen ska ni få receptet på denna godbit! Helt fantastisk är den. Syrligt möter sött. En perfekt kombination enligt mig.
Hitta detta underbara recept hos Made by Mary.
Lakritskolasåsen kan man även använda till annat om man vill det som t ex glass.
Kommer göra den här desserten flera gånger. Vattnas i munnen bara jag skriver om det :)
Receptet finns nedan.

                                              
 
Citroncheesecake med Lakritskolasås
10 port
 
Cheesecake
200 gram digestivekex
65 gram smält smör
300 gram philadelphiaost
2,5 dl creme fraiche
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
saft och skal från 2 st citroner
3,5 gelatinblad
 
Lakritskolasås
2 dl grädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk lakritsgranulat


1. Krossa digestivekexen och blanda med det smälta smälta smöret. Tryck ut i en springform, ca 24 cm i diameter, och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.


2. Separera äggulor från äggvitor. Blanda philadelphia, strösocker, rivet citronskal, vaniljsocker, creme fraiche och äggulor i en stor bunke. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner det i smeten.

3. Lägg gelatinbladeni blöt i fem minuter och värm upp citronsaften i en kastrull på spisen. När citronsaften börjar börjar koka, dra kastrullen från plattan, krama ur gelatinbladen och rör ner i citronsaften. Rör tills allt gelatin löst sig. Häll ner citronsaften i en fin stråle under konstant omrörning. Rör noga.

4. Häll smeten i formen och täck med plastfolie. Ställ in i kylskåpet i minst 4 timmar, gärna över natten.

5. Koka upp alla ingredienserna till lakritskolasåsen i en tjockbottnad kastrull och låt koka ca 3-4 minuter tills såsen tjocknat ngt. Häll upp i en skål och låt svalna, rör gärna om då och då.  Ställ kallt fram till servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...