Hitta detta underbara recept hos Made by Mary.
Lakritskolasåsen kan man även använda till annat om man vill det som t ex glass.
Kommer göra den här desserten flera gånger. Vattnas i munnen bara jag skriver om det :)
Receptet finns nedan.
Citroncheesecake med Lakritskolasås
10 port
Cheesecake
200 gram digestivekex
65 gram smält smör
300 gram philadelphiaost
2,5 dl creme fraiche
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
saft och skal från 2 st citroner
3,5 gelatinblad
Lakritskolasås
2 dl grädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk lakritsgranulat
1. Krossa digestivekexen och blanda med det smälta smälta smöret. Tryck ut i en springform, ca 24 cm i diameter, och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
2. Separera äggulor från äggvitor. Blanda philadelphia, strösocker, rivet citronskal, vaniljsocker, creme fraiche och äggulor i en stor bunke. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner det i smeten.
3. Lägg gelatinbladeni blöt i fem minuter och värm upp citronsaften i en kastrull på spisen. När citronsaften börjar börjar koka, dra kastrullen från plattan, krama ur gelatinbladen och rör ner i citronsaften. Rör tills allt gelatin löst sig. Häll ner citronsaften i en fin stråle under konstant omrörning. Rör noga.
4. Häll smeten i formen och täck med plastfolie. Ställ in i kylskåpet i minst 4 timmar, gärna över natten.
5. Koka upp alla ingredienserna till lakritskolasåsen i en tjockbottnad kastrull och låt koka ca 3-4 minuter tills såsen tjocknat ngt. Häll upp i en skål och låt svalna, rör gärna om då och då. Ställ kallt fram till servering.
1. Krossa digestivekexen och blanda med det smälta smälta smöret. Tryck ut i en springform, ca 24 cm i diameter, och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
2. Separera äggulor från äggvitor. Blanda philadelphia, strösocker, rivet citronskal, vaniljsocker, creme fraiche och äggulor i en stor bunke. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner det i smeten.
3. Lägg gelatinbladeni blöt i fem minuter och värm upp citronsaften i en kastrull på spisen. När citronsaften börjar börjar koka, dra kastrullen från plattan, krama ur gelatinbladen och rör ner i citronsaften. Rör tills allt gelatin löst sig. Häll ner citronsaften i en fin stråle under konstant omrörning. Rör noga.
4. Häll smeten i formen och täck med plastfolie. Ställ in i kylskåpet i minst 4 timmar, gärna över natten.
5. Koka upp alla ingredienserna till lakritskolasåsen i en tjockbottnad kastrull och låt koka ca 3-4 minuter tills såsen tjocknat ngt. Häll upp i en skål och låt svalna, rör gärna om då och då. Ställ kallt fram till servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar