onsdag 2 januari 2013

Äppelflarn


Får man oväntat besök eller vill bjuda på en snabb dessert så är flarn av olika slag jättebra och smarrigt.
Man kan göra det på färsk frukt (äpplen, nektariner plommon eller aprikoser) eller konserverad frukt och variera på flera sätt. Här har jag gjort på äpplen och mandelmassa. Mycket gott!
Ett helt flarn är för mig för mycket per person så man kan dela på dem innan servering om man vill.

Franska äppelflarn
8 flarn

8 frysta smördegsplattor (10*20 cm)
Ägg till pensling
150 g mandelmassa
4-5 äpplen
1 dl råsocker
2 tsk malen kanel
4 kvistar färsk rosmarin

1 näve mandelspån
Kallt smör att hyvla över
Florsocker

Tina smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 200 grader (varmluft).
Stansa två ringar med ett dricksglas i varje smördgesplatta, utan att stansen går helt igenom. Nagga i cirklarna.
Pensla kanterna med uppvispat ägg.
Riv mandelmassan och strö den innanför cirklarnas kanter.
Kärna ur och skiva äpplena, blanda den med råsocker,kanel och finhackad rosmarin.
Lägg skivorna som en solfjäder över mandelmassan och strö över mandelspån.
Hyvla över tunna skivor av kallt smör.
Grädda flarnen gyllene i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
Pudra med florsocker.

Servera med glass eller vaniljsås.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kalkonwallenbergare med potatispuré smaksatt med rostad vitlök, citronsmör och pärllök

Mmm, en riktigt god rätt. Godare än jag trodde faktiskt. Jag ligger efter lite i mina inlägg så denna är den sista rätten från min senaste L...