tisdag 20 november 2012

Kycklingdumplings i buljong

 


Har hittat bästa dumplingnudelsoppa. Ett lunchställe i stan och där tar jag nästan samma sak varje gång. Rätten är för god för att vilja prova nåt annat. Jag vet, jag kan ju faktiskt hitta nåt lika gott om jag tar nåt nytt :) Har en gång tagit en annan fyllning men då saknade jag den vanliga för den var godare. De dumplings jag tar är med kyckling, thaibasilika och vitlök. Sen är ju själva soppan supergod.
Så jag försökte mig på att göra rätten hemma och se om jag kunde få till smakerna. Gissa om jag blev förvånad när jag fick till dumplingsmaken exakt som de jag äter där. Och på första försöket! Vad glad jag blev :) Men buljongen får jag försöka mig på mer, även om denna inte var fel men inte som jag vill. Det är det västa med att hitta nåt man gillar och man ska försöka återskapa rätten och hitta vad som saknas.
Dumplingdegen köpte jag färdig.

Kycklingdumplings i buljong
4 port

Dumplings:
Dumplingdeg
500 g kycklingfärs
1 st riven vitlök
ca 1-2 msk hackad thaibasilika (går ej att ersätta med vanlig basilika)
1 msk fisksås

Buljong:
1,5 liter vatten
4,5 msk flytande hönsbuljong
4 msk japansk soja
1 msk fisksås
1 bit färsk ingefära, hackad
½-1 röd chili finhackad
½ lime, saften

Tillbehör (valfritt):
Böngroddar
1 kruka färsk koriander
300 g äggnudlar, kokta
1 dl hackade jordnötter
1 dl rostad lök

Blanda kycklingfärsen med vitlök, thaibasilika och fisksås. Lägg sedan runt en matsked fyllning
i mitten på dumplingdegen och fukta kanterna och tryck ihop och se till att det sluter tätt.
Koka sedan upp vatten och lägg i några dumplings i taget och när dumplingsen flyter upp till ytan så låt dem koka ett par minuter till. Kontrollera sedan en och kolla att färsen är genomkokt (gäller just kycklingfärs). Fortsätt sedan tills alla är kokta men ta bara några i taget.

Koka sedan upp vattnet till buljongen och ha i övriga ingredienser och låt koka upp. Stäng sedan av plattan.

Fördela de kokta nudlarna i fyra soppskålar, lägg på groddar, mynta och koriander. Lägg i dumplings och häll sedan över den kokta buljongen. Strö över hackade jordnötter och rostad lök och servera direkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blondies med körsbär och choklad

Nu är det högsäsong för körsbär. Jag älskar körsbär i alla dess former! Så jag blev så glad när mina föräldrar gav mig en stor burk med fär...