torsdag 26 juli 2012

Kyckling cacciatora

Jag hoppas ni har en härlig sommar även om vädret kankse inte är det bästa. Jag har semester och njuter av varje dag. Så härligt men tiden går så fort.
Tänkte tipsa om en riktigt god kycklinggryta, en klassisk jägargryta från Italien. Glömde bort att fota men vet att grytor är svårt att få till bra på foton så det kommer till sin rättvisa.
Men mycket god och jag kommer göra den igen. Serverade med pasta och haricot verts till.

Kyckling Cacciatora
4 port

3 msk olivolja
1 stor gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, krossade
1 selleristjälk, finhackad
150 g pancetta, finhackad (bacon går också bra)
125 g champinjoner, skurna i tjocka skivor
4 kycklingklubbor
4 kycklinglår
3/4 dl torr vit vermouth eller torrt vitt vin
2 burkar á 400 g krossade tomater
drygt 1 kryddmått råströsocker
1 kvist oregano plus 4-5 kvistar till garnering
1 kvist rosmarin
1 lagerblad

Värm hälften av oljan i en stor stekgryta. Lägg i lök, vitlök och selleri och fräs på medelvärme 6-8 minuter tills löken är gyllengyl. Rör om då och då.
Tillsätt pancetta och champinjoner, öka värmen och fräs 4-5 minuter. Rör om då och då.
Lägg upp alltsammans på ett fat och ställ det åt sidan.
Häll i resten av olivoljan och bryn kycklingbitarna, ett par åt gången. Salta och peppra dem när de bryns. När de är klara tar du bort överflödigt fett med en sked och lägger tillbaka kycklingbitarna i grytan. Häll på vermouthen, öka värmen och koka tills vätskan nästan helt har kokat bort.
Tillsätt tomater, socker, oregano, rosmarin, lagerblad och 3/4 dl vatten. Låt det koka upp, rör sedan i pancettablandningen. Lägg på lock och låt det sjuda 20 minuter eller tills kycklingen är mör men inte faller från benet.
OM vätskan är för tunn tar du upp kycklingbitarna ur grytan, ökar värmen och kokar ihop såsen. Ta bort örtkvistarna och smaka av med salt och peppar. Lägg i resten av oreganokvistarna och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Thailändsk fiskgryta med räkor och kokosmjölk

Det är lite stiltje på bloggfronten för tillfälligt. Inspiration och energin är tyvärr inte på topp men så är det ibland. Men för lite sen ...