onsdag 26 oktober 2011

Vit kladdkaka med glasyr

Vet flera som väntar på det här inlägget så de kan få receptet :)
Jag har gjort många många kladdkakor hitills men vita kladdkakor är sällsynta. Då hittar jag detta recept. Kommer från en av alla mina kokböcker. Detta är från "Två systrar söta".
Jag är lite splittrad till vit choklad. Det är gott i en viss mängd, väldigt sött och sliskigt. Denna lät dock väldigt god med en syrligare glasyr till som bryter av det söta.
Tyvärr hade jag en alldeles för stor form hemma så kakan blev så tunn så jag tänkte först inte ens ta med den till jobbet som jag hade tänkt. Men eftersom jag vet att det inte var nåt fel på smaken så ändra jag mig. Gissa om jag blev förvånad när kollegorna säger att det här är en av det godaste jag har bjudit på :) Haha, kul! Så gå inte på utseendet utan på smaken :)
Sen har jag gjort den även en gång till efter det men då i en mindre form och då blev den tjockare och finare enligt mitt tycke.
Så absolut nåt jag tycker ni ska prova om ni bara kör på vanlig hederlig mörk kladdkaka i vanliga fall. Fräsch och god!

Vit kladdkaka med glasyr

150 g vit blockchoklad
150 g smör eller margarin
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 tsk rivet citronskal

Crème fraiche-glasyr
2 dl crème fraiche
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

1 granatäpple till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar kant.
Smält choklad och smör i en skål över vattenbad. (Undvik att smälta vit choklad i micro då den lätt bränns.) Låt svalna lite.

Blanda de torra ingredienserna och rör ihop med chokladen och smöret. Tillsätt ägg och citronskal och rör om till en slät smet.

Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Låt kakan svalna. Blanda ihop crème fraiche, florsocker och vaniljsocker. Bred glasyren över kakan.

Snitta skalet på granatäpplet. Bryt försiktigt upp det och plocka ur kärnorna. Undvik det vita eftersom det blir väldigt beskt. Strö kärnorna över kakan.
Man kan även byta ut granatäpplet mot andra bär.

2 kommentarer:

  1. Min brud lacka sönder för att det ser ut som en sockerkaka efter 30 min. Nu är det sjukt dålig stämning här i soffan.

    Tack

    SvaraRadera
  2. Hej Daniel,

    Tråkigt att höra. Men det står ca 30 min och det är olika för alla ugnar så man får hålla lite koll.
    Hoppas stämningen snart är bättre.

    SvaraRadera

Filodegspaj med getost, tomat och karamelliserad lök

Igår gjorde jag en god vegetarisk paj. Pajskalet består av filodeg och blir frasigt och gott ihop med getosten och löken. Karamelliserad lök...