lördag 20 november 2010

Äppelkaka med knapertak

Det här är min absoluta favorit bland äppelkakor. Så enkel att göra och så god. Säkert för att det är så mycket smör i :)
Få ingredienser men så mycket smak. Mmm.... En riktig höst- och vinterkaka.
Fotona är tyvärr inte så bra. Inte lätt att ta bra kort med en enkel digitalkamera och dåligt ljus i köket samt mörkt ute.

Äppelkaka med knapertak
Till ca 6 pers

5-6 goda äpplen
1 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma

Till taket:
200 g smör
2 dl socker
3 dl vetemjöl

1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en ugnssäker form och blanda dem med kanel och kardemumma.
3. Blanda snabbt ihop ingredienserna till degen.
4. Lägg ut degen i bitar över äpplena och bred ut den med vattensköljd stekspade så att den täcker helt.
5. Grädda mitt i ugnen till vacker färg, ca 35 minuter.
Låt kakan svalna och servera den gärna med iskall grädde, så lätt vispad att den är som sås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kalkonwallenbergare med potatispuré smaksatt med rostad vitlök, citronsmör och pärllök

Mmm, en riktigt god rätt. Godare än jag trodde faktiskt. Jag ligger efter lite i mina inlägg så denna är den sista rätten från min senaste L...