söndag 29 augusti 2010

Macarons med körsbär och champagne


Macarons is back! :)
Det var ett bra tag sen jag gjorde macarons. Men under sommarmånaderna vill man inte stå inne i köket och baka i timmar. Men idag hade jag inget för mig så då passa jag på att testa några nya smaker. Så idag blev det både körsbär och champagne. De lila är körsbär och de rosa är champagne. Jag har bara smakat på körsbär hitills och de var jättegoda. Måste tillägga att de går jättebra att frysa. Jag frös ner i våras och de smaka jag i veckan och de var lika goda om de bara får tina upp liten stund först. Kan vara bra att veta. Dessa åker då inte in i frysen utan de får följa med till jobbets fikastund.
Receptet finns sedan tidigare här på bloggen men här kommer det åter igen.

Macarons

150g fint, fint malen mandel
150g florsocker
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Karamellfärg

Gör så här:
Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning.
Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen.
Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
Rör i 60g äggvita i mandel och florsockerblandningen.
Tillsätt nu valfri färg eller ingen färg alls i mandelblandningen.
Vänd i den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.
Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.Grädda macaroonerna i mitten av ugnen i 160 grader, ca 8-12 min.

Smörkräm med smak:
100 g smör
2 dl florsocker
några droppar av vald essence
Blanda ihop och ha i några droppar essence och smaka av tills du är nöjd.

8 kommentarer:

  1. Ser goda ut hoppas man får smaka.
    Kram mamma

    SvaraRadera
  2. Hej! Skriver kanske på fel ställe nu men kanske det inte är så stor skillnad... Alltså sku ha en fråga gällande pulled pork. Jag har velat prova receptet sedan jag såg ditt recept, men jag har ett problem: hittar int hela bitar av karré eller bog nånstans, bara färdigt skivade. Brukar det finnas sådana bitar i "vanliga" butiker (dvs.ica kvantum, coop konsum)? Eller ska jag ta mig till riktiga köttaffärer? -Jenni-

    SvaraRadera
  3. Hej Jenni - Småbutiker kanske inte har i bit. Har du möjlighet att kolla nån större affär såsom coop forum, ica maxi? Jag har sett i mina småbutiker att de har i bit i perioder. Hör med personalen annars om de har. Det är nog olika från butik till butik.
    Jag köpte i saluhall i en köttdisk men där kan det kosta lite mer. Lycka till!

    SvaraRadera
  4. Tack för svaret! Så imorgon ska jag ta en cykeltur till coop forum och kolla där. Och om inte så blir det dags att besöka en riktig köttaffär. Kanske på lördag blir det äntligen dags att laga pulled pork:) Hoppas jag åtminstone:) -Jenni-

    SvaraRadera
  5. Hejhej! Vad fina d va! Jag undrar ba en grej, menade du att d gick bra å
    Frysa macarons eller körsbär?:D

    SvaraRadera
  6. Hej Sofie och tack. Förlåt att det blev lite förvirrande :) Jag menar att det går jättebra att frysa macarons. Bara man tar upp dem en stund innan man ska äta dem bara.

    SvaraRadera
  7. Jätte tack för receptet! Måste prova det någon gång^^. Jag har gjort Macrons 1 gång tidigare och dom blev alldeles kletiga?! USCH!!

    Ska prova ditt recept

    SvaraRadera
  8. Finns hur många olika recept på dessa men jag har bara gått efter detta och de har blivit bra nästan varje gång så då vågar jag inte testa nåt annat. Lycka till och hoppas de blir bättre denna gång!

    SvaraRadera

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...