lördag 13 februari 2010

Macarons

Idag vet jag inte riktigt vad jag tänkte. Kände att jag nog tog mig vatten över huvudet. Det kände jag när jag stod mitt upp i det. En varningsklocka skulle nog ha ringt redan när jag läste receptet. Men jag ville så gärna testa. Men när jag ser bilden nedan så fylls mitt hjärta med glädje. Ok, de är inte de vackraste men det är mina första och jag måste ändå säga att jag är nöjd för att vara första gången. Jag trodde ärligt talat inte jag skulle få se dem. Jag hade inga förhoppningar på att klara det och får se ett färdigt resultat. Men det tog tid men nu är det värt det. Mina kära macarons. Jag är så glad!!!! Nästa gång blir nog ännu bättre :)

Man kan göra dem i alla dess färger men jag valde rosa men eftersom jag inte vet hur mycket färg som behövs så blev de ljus ljus rosa med chokladkräm mellan. Det är ju alla hjärtans dag imorrn och då tyckte jag de passa bra :)
Receptet nedan och inspirationen kommer från Kalasgott.

Macarons

150g fint, fint malen mandel
150g florsocker
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Karamellfärg

Gör så här:
Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
Rör i 60g äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt nu valfri färg eller ingen färg alls i mandelblandningen. Vänd i den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
Grädda macaroonerna i mitten av ugnen i 160 grader, ca 8-12 min.

Mörk Chokladganache
½ dl Vispgrädde
ev. 2 tsk Xanté Päronkonjak för smakens skull
100g Mörk Choklad

Gör så här:
Koka upp grädde och ev. päronkonjak. Vänd ned chokladen och rör till en jämn och slät chokladkräm. Låt stelna en aning i kylen och spritsa sedan ut ganachen på hälften av macaroonerna. Tryck ihop varje fylld del med en ofylld. Förvara macaroonerna i kylskåpet.

4 kommentarer:

  1. De ser riktigt goda ut, kan du inte skicka några till mig? ;-)

    SvaraRadera
  2. Du får gärna komma över och ta med några till oss.
    Mamma

    SvaraRadera
  3. Herregud vilket recept... Jag sku kanske inte ha vågat testa... Du verkar ha bra tålamod och de blev ju jätte fina!

    -Jenni-

    SvaraRadera
  4. Tack, vad snällt av er! Ja, det var ett riktigt pyssel kan jag säga men nu efteråt är jag väldigt nöjd. Kommer testa fler gånger med andra smaker men innan dess ska jag införskaffa en bättre malkvarn och en digitalvåg då det underlättar :)

    SvaraRadera

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...